Красногорският районен съд е осъдил Борис Березовски задочно на 13 години затвор, съобщават световните агенции.

Березовски, който живее във Великобритания, беше признат за виновен в присвояване на 58 млн. рубли от компанията „АвтоВАЗ".

Вторият обвиняем по делото Юрий Дубов е получил 9 години затвор.

Москва нееднократно е искала екстрадирането на Березовски, но Лондон отказа, а през 2003 даде на руския олигарх и политическо убежище.

Престъплението, за което Березовски е осъден е от 1994 г. По онова време той ръководи собствената си компания „ЛогоВАЗ".

По договор между „ЛогоВАЗ" и „АвтоВАЗ" заводът се задължавал да произведе 20 хиляди автомобила от различни модели без аванс.

Моделите на „Жигули", „НИВА" и „Лада" потекли към поръчителя. Заводът изпратил 5560 автомобила, а парите за тях така и не били получени. Както се оказало, милионите отишли за лични нужди.

Името на Борис Березовски е намесено и в процеса за убийството на Ана Политковска като вероятен поръчител на смъртта на журналистката.

Следователите смятат, че Березовски и другите членове на престъпната група са планирали да използват приходите от продажбите на коли за да се сдобият с акции в големи компании, недвижими имоти и др.

Разследващите по делото са открили, че Березовски е изхарчил част от парите, спечелил от далавери с автомобилните фирми, за покупката на 14,3 хектара земя в Красногорск. Земята е собственост на дъщеря му и се намира северно от Москва.

Прокурорите по делото „Политковска" са внесли в съда подробности и документи за сделките между двете фирми и доказателства, че те са били използвани за пране на огромни суми пари.

Припомняме, Политковска беше убита с четири изстрела от пистолет в сградата, в която живееше. И до този момент официално обвинен и осъден извършител и поръчител няма.

Анна Политковска бе известна с критичните си статии за политиката на управление на Владимир Путин и разследванията и за Чечня и Северен Кавказ, засягащи данни за корупция в редиците на армията и държавния апарат.