Осем са жертвите на студа в Италия. Това съобщават медиите на Апенините.

Последната жертва е 80-годишен италианец, който е страдал от болестта на Алцхаймер. Той се е изгубил и замръзнал до смърт. В събота в една от изоставените сгради в южните покрайнини на Милано бе открито тялото на 66-годишен бездомен поляк, който е починал от хипотермия. Друг бездомник, който е идентифициран като 49-годишен жител на Румъния, беше намерен мъртъв в сицилианския град Месина.

Арктически циклон донесе студ и сняг в цялата страна, особено на адриатическото крайбрежие и в планините на централна Италия. Затворен за движение са много магистрали, а с голямо закъснение се движат влаковете. Затруднен достъп до районите, засегнати от земетресението миналата година.

Според метеорологичните служби, в Алпите, температурата падна до минус 27 градуса, а в долините и в сстолицата Рим, - до минус 5 градуса. Силен снеговалеж има в райони на Марке, Абруцо, Молизе, Пулия, Кампания, Базиликата, Калабрия и дори в Сицилия. В някои райони на Абруцо хиляди жители останаха без ток и вода. Премиерът Паоло Джентилони проведе в събота вечер спешна среща с ръководителите на службите за гражданска защита.

Папа Франциск е разпоредил отваряне на приюти за бездомни хора в квартала на Ватикана и разпространение на безплатни десетки изолирани спални чували.