Осем турски войници са били убити и още 13 са били ранени при сблъсъци в северозападния сирийски анклав Африн, обявиха от турските въоръжени сили.

Турските военни заявиха, че ранените войници са били бързо евакуирани, за да получат лечение. Засега няма повече подробности за събитията.

Турция праща спецчасти в следващата фаза на офанзивата в Африн

Турция праща спецчасти в следващата фаза на офанзивата в Африн

Ще участват в градски сблъсъци и обезопасяване на превзети населени места

Това е един от най-кръвопролитните дни за турските войници от началото на операцията на Турция, която тя предприе в Африн на 20 януари срещу подкрепяните от САЩ "Отряди за защита на народа" на сирийските кюрди, които Анкара разглежда като терористична групировка, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от повече от три десетилетия.

Междувременно от Сирийския център за наблюдение на правата на човека обявиха, че турските военновъздушни сили са ударили две позиции на проправителствените сирийски бойци, разположени през миналата седмица в Африн, избивайки и ранявайки множество бойци.

Бомбардировките са били извършени в село Джамаа, като са загинали 17 проправителствени бойци.

Сирия категорична: Операцията на Турция в Африн е агресия срещу сирийския народ

Сирия категорична: Операцията на Турция в Африн е агресия срещу сирийския народ

Кактои и срещу териториалната ѝ цялост

Турските военни заявиха, че турски хеликоптери ATAK са ударили района в западната част на Африн, избивайки 9 "терористи". Не е ясно дали тези удари са отмъщение за убитите осем турски войници.

От началото на операцията под наслов "Маслинова клонка" Турция превзе 115 "стратегически точки" и 87 села, както твърдят турските държавни медии, изтиквайки кюрдските бойци от района, който се намира в близост до турската граница.