Турция разгръща специални полицейски сили в северозападния сирийски регион Африн за "нова битка" в петседмичната си кампания срещу кюрдските милиции, съобщава "Ройтерс".

Турските сили и техни сирийски бунтовнически съюзници, подкрепени от турски въздушни удари, изтласкаха кюрдските бойци обратно от границата на Турция с Африн. "Влизането на специалните сили е подготовка за наближаващата нова битка", коментира вицепремиерът Бекир Боздаг.

Агенция "Доган" съобщава, че жандармерия и специални части на полицията влизат в Африн с цел да вземат участие в градски боеве и да обезопасяват населени места, превзети от турските сили.

Повечето от по-големите градове в региона на Африн, включително самият град Африн, остават под контрола на кюрдските сили.

Ердоган беснее срещу "бездушните, неморални и безочливи" САЩ

Ердоган беснее срещу "бездушните, неморални и безочливи" САЩ

Разкритикува остро неотдавнашните коментари на говорителя на Пентагона

Турция заявява, че искането на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно примирие в Сирия не се отнася за офанзивата "Операция маслинова клонка" в Африн.

"Някои региони като източната Гута са част от решението на ООН за прекратяване на огъня в Сирия, но Африн не е един от тях. Решението няма да окаже влияние върху нашата операция ... в района на Африн", коментира Боздаг

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН изисква всички страни "незабавно да спрат военни действия ... за трайна хуманитарна пауза в продължение на поне 30 последователни дни в Сирия".

Прекратяването на военните действия не се отнася за военни операции срещу "Ислямска държава", "Ал Кайда" и свързаните с тях групи или други групи, определени от Съвета за сигурност като терористични организации.

Турция настоя Русия и Иран да озаптят правителството на Сирия

Турция настоя Русия и Иран да озаптят правителството на Сирия

Въздушните удари на Сирия в Източна Гута били неприемливи

Турция твърди, че кюрдските бойци в Сирия са част от Кюрдската работническа партия - ПКК, която пък е определена като терористична група от Съединените щати и Европейския съюз и Турция, но същите тези кюрди в Сирия са и основен военен съюзник на Вашингтон в Североизточна Сирия.