Нови проверки в Китай откриха, че в още 31 вида продукти, съдържащи сухо мляко, е добавено и веществото меламин.

Експерти от Администрацията за наблюдение на качеството, инспекции и карантини данни са изнесли последните резултати от направените изследвания, съобщи АП.

Новите допълнителни тестове се оказаха необходими заради излезлите по-рано днес резултати. Всички изследвания показват, че широко разпространеното заболяване сред деца се дължи на добавянето на меланин.

Химическото вещество причини бъбречно заболяване и инфекции на над 54 хил. деца, а 4 други починаха.

Смята се, че химическата съставка, която е с високо съдържание на нитроген, е била прибавена към сухото мляко, за да увеличи нивото на протеините и така да бъдат покрити необходимите норми.

Здравната инспекция в Китай е изследвала проби от 265 марки млечни продукти преди 14 септември.

9 от изследваните продукти са били производство на най-голямата фирма, която стои в центъра на скандала със отровното сухо мляко. 43% от фирмата производител е собственост на новозеландска млечна фирма, сочат данни на АП. 

Междувременно властите в Хонг Конг съобщиха, че количеството на меланин, открито в проби от шоколад, е в нормите и не е опасно за здравето.

Отровните млечни продукти са произвеждани от 20 различни компании.

Припомняме, директорът на Китайското управление за контрол на качеството Ли Чанцзян подаде оставка във връзка със скандала.

Министър-председателят Вън Дзябао поднесе извиненията си за отравянето със сухо мляко, от което пострадаха хиляди деца. Премиерът се срещна и с родители на пострадалите китайчета.