Още двама арестувани от испанските власти каталунски сепаратистки лидери започват гладна стачка, предаде АФП. Общо те вече са четирима.

Става въпрос за Жозеп Рул и Жоаким Форн, бивши министри в каталунското регионално правителство.

Рул бе министър на строителството, а Форн - регионален министър.

В изявление до медиите, те обвяват, че се присъединяват към колегите си, обявили същата форма на протест по-рано.

"Това е единствената алтернатива, която имаме от затвора, за да дадем гласност на нарушените си права", се казва в изявлението им.

Арестуваните двама каталунски политици започват гладна стачка

Арестуваните двама каталунски политици започват гладна стачка

Протестират срещу незачитането на жалбите по техните дела

Припомняме, че по-рано тази седмица стана ясно, че Йорди Санчес и Йорди Туръл започват гладна стачка.

Припомняме, че те бяха арестувани, тъй като испански прокурори смятат, че те са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври.

Адвокатът на двамата задържаните лидери - Йорди Санчес и Йорди Туръл заявява, че двойката е започнала да отказва храна, за да протестира срещу неспазването от испанските съдилища на многобройни жалби във връзка с техните дела.

След като Каталуния обяви независимост миналата година, Мадрид пое директен контрол над региона и повдигна обвинения, включително злоупотреба с обществени средства и бунт срещу каталунските лидери, девет от които са в затвора, чакащи съдебен процес.

Напрежението с Мадрид беше охладено, но каталунското правителство продължава да се застъпва за референдум за напускането на Испания, нещо, което испанското правителство заяви, че няма да приеме.