Над 460 души са били ранени при стълкновенията при провеждането на референдума за независимост на Каталуния, съобщава кметът на Барселона Ада Колау в пост в социалните мрежи. Колау пише още: "Като кмет на Барселона настоявам за незабавното прекратяване на полицейските набежи срещу беззащитното население."

По информация на "Гардиън" към 19 часа пострадалите жители на Каталуния са 465. 216 души са били ранени в Барселона, 80 в Жирона, 64 в Лейда. В региона Терес де Лебре наранените са 53, а в Тарагона има 25 пострадали. Останалите 27 ранени са от други части на Каталуния. 

Медиите в Испания съобщават, че в 14.30 часа испанските полицаи са уцелили човек с гумен куршум в окото. Пострадалият е бил транспортиран за операция в болницата "Св. Пау" в Барселона. Има информация и за още един човек, който е с по-сериозни наранявания. Той също е бил настанен в болница в Барселона. 

Вътрешният министър на Испания обяви, че към 18 часа в Каталуния са били закрити 92 нелегални избирателни секции.
В рамките на деня до сега в региона са били арестувани трима души. Арестуваните са били задържани за неподчинение и атака срещу служители на реда.
Към 18 часа са били ранени 9 полицаи и 3 служителите на гражданска охрана.

Расте броят на ранените при сблъсъците в Каталуния
Обновена

Расте броят на ранените при сблъсъците в Каталуния

Местните власти в Барселона искат оставката на премиера Рахой

Снимка 315427

Източник: EPA/БГНЕС

Правителството на Каталуния публикува в социалните мрежи множество видеоматериали, освидетелстващи насилието, което испанските полицаи упражняват спрямо гласоподавателите и цивилните хора в целия регион. В клиповете ясно се вижда полицейската репресия. Видео показва и как парамедици изнасят окървавена жена на носилка. Други материали също разкриват агресията на органите на реда и стремежа на Испания референдумът в Каталуния да се провали.

Снимка 315408

Източник: От Facebook

Припомняме, че полицаите използват срещу тълпата гумени куршуми, заради които вече един човек пострада. Служители на реда са оградили секциите и, оборудвани с каски и щитове, не допускат никого да гласува. Полицаите използваха дори чук, за да счупят вход и да влязат в спортния център "Sant Julia de Ramis" близо до град Жирона.

В отговор на това, че само мобилизираните полицейски служители използвали агресия, вътрешното министерство в Испания публикува материал, показващ как хората хвърлят камъни по органите на реда.

Мадрид изпрати хиляди полицаи в Каталуния

Мадрид изпрати хиляди полицаи в Каталуния

Те ще се присъединят към 5000 полицаи в Каталония

Припомняме, че всичките полицаи, които работят за прекратяването на вота за независимост на Каталуния, бяха мобилизирани в района от цяла Испания. Самата полиция в Каталуния отказа да попречи на местните да гласуват за отцепването от Испания, поради което прокуратурата в Испания ще предприеме действия за санкциониране на властите на Каталуния. Като причина за това се посочва, че те бездействат в ситуацията, която заплашва териториалната цялост на държавата, съобщава "Ел Паис".

Стана ясно, че полицаите са блокирали достъпа до много от изборните секции в целия регион. Чрез репресии полицаите успели да си пробият път и до секции, където гласуването вече е било започнало, след което изземвали урните с пуснатите вече бюлетини. Полицаите влезли и в избирателната секция, където трябваше да гласува президентът на Каталуния, съобщи АП.

Правителството в Каталуния обяви, че жителите на региона могат да гласуват във всяка една секция. За хората, които не са успели на гласуват, правителството в Каталуния разпространи интерактивна карта, на която хората да видят кои секции са били затворени от испанските полицаи и къде всъщност може да се гласува. Картата е озаглавена "Демокрацията побеждава". Тази информация беше поместена и в сайта catalannews.com, но впоследствие информационният сайт беше "мистериозно" затворен.

В отговор на насилието на полицаите кметът на Барселона Ада Колау беше категорична - премиерът на Испания Мариано Рахой трябва да подаде оставката си, а полицията - да спре да използва насилие срещу гласоподавателите. "Полицейските действия срещу мирното население трябва да спрат", писа в социалната мрежа Twitter Колау.

Против агресията в Каталуния се обявиха и някои европейски лидери. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е непоколебима в намерението си да проведе още един референдум за независимост на Шотландия от Великобритания, написа в Twitter, че е шокирана от случващото се в Каталуния. "Независимо от възгледите ни за независимост, всички трябва да осъдим сцените, на които ставаме свидетели, и да призовем Испания да промени курса, преди някой да бъде сериозно наранен. Нека хората гласуват мирно".

Референдумът в Каталуния е прост. В бюлетините за гласуване има само един въпрос - "Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република?" Възможните отговори са "да" и "не".

"Днешният ден е изключително важен за демокрацията", заяви в интервю вицепремиерът на каталунското правителство Ори ол Джукерас за телевизионния канал 3. "Ние преодоляхме много препятствия, но нищо няма да ни спре", допълни той и обясни позицията на местните власти, че ако "ние не защитим своите права, то кой би ги защитил".

Припомняме и че вчера в Барселона се проведе голяма демонстрация от противници на референдума. Протестиращите развяваха испанското знаме и плакати "Каталуния - това е Испания". Те свалиха надписа "Повече демокрация", който бе разположен на сградата на кметството.

Ден за размисъл в Каталуния

Ден за размисъл в Каталуния

Протестиращите окупираха училищата, в които ще има избирателни секции

Снимка 315436

Източник: EPA/БГНЕС

Днес такъв протест има и в Мадрид. Някои от големите медийни групи в страната също се обявиха против отцепването на Каталуния. Въпреки това от ранни зори каталунци започнаха да се редят на опашки пред училища и други сгради, предвидени за изборни секции, за да не могат полицаите да ги окупират. Много активисти, включително и родители с деца, прекараха тази и миналите нощи пред изборните секции. На някои места местните жители дори завардиха входовете с автомобили и селскостопанска техника, за да попречат на властите да разтурят изборните секции.

Полицията в Каталуния с ултиматум: "Напуснете училищата преди сутринта"

Полицията в Каталуния с ултиматум: "Напуснете училищата преди сутринта"

На властите е наредено да спрат разпространението на бюлетини

Въпреки всички репресии, избирателната активност била висока, съобщават каталунски медии. Право на глас имат над 5 милиона жители. Краят на изборния ден е в 20 часа, но е възможно вотът да бъде удължен.