Десетки хиляди сепаратисти в Каталуния се събраха в последния протест преди планирания референдум за независимост от Испания, който трябва да се проведе утре, 1 октомври, съобщи БиБиСи.

Каталунският президент Карлес Пучдемон е заявил пред многохилядната тълпа, че съвсем скоро Каталуния ще направи първите си стъпки като независима държава.

Няма да има референдум в Каталуния, отсече Мадрид
Обновена

Няма да има референдум в Каталуния, отсече Мадрид

Повече от 7 200 души ще бъдат ангажирани

Активистите са започнали и да окупират училищата, където утре ще бъдат разположени изборните секции. Сепаратистите възнамеряват да останат в училищата до края на самия вот, за да са сигурни, че урните ще се напълнят.

Голяма част от училищата ще бъдат отворени и днес, въпреки почивните дни. Това става по инициатива на родители и ученици, които са организирали интересни събития, за да може заведенията да останат отворени. Припомняме, че Върховният съд на Каталуния нареди училищата да бъдат затворени.

По повод утрешния вот в Каталуния днес е обявен ден за размисъл

Защо Европа се гневи на Брекзит, а съчувства на Каталуния и Шотландия?

Защо Европа се гневи на Брекзит, а съчувства на Каталуния и Шотландия?

Да си представим, че референдумът за Брекзит беше отхвърлен, но че евроскептичното движение в Уелс беше поискало независимост

Вчера стана ясно, че от Google са блокирали приложение, информиращо избирателите за местата на изборните секции. Потребителите вече не могат да заредят приложението, но тези, които са го направили по-рано, могат да го използват и след блокирането.

Припомняме и че вчера колони от трактори с флага на каталунската независимост тръгнаха към регионалните градове в Каталуния, за да защитят референдума утре. Те подкрепиха многочислените протести в целия район.

Многохиляден митинг преди референдума в Каталуня

Многохиляден митинг преди референдума в Каталуня

Правителството в Мадрид мобилизира хиляди полицаи...

По непотвърдена информация снощи в Бареселона са се събрали около 100 000 души, изразяващи волята си за независимост от Испания.

Въпреки всичко това властите в Испания продължават да са категорични, че референдум в Каталуния няма да се провежда.