Колони от трактори с флага на каталунската независимост, се придвижват към регионалните градове в Каталуния, за да защитят референдума в неделя, съобщава БиБиСи.

Поддръжници се поздравяват доволни, когато колоната наречена "Тракторада", влиза в Барселона и минава покрай "Саграда Фамилия".

Испанското правителство отново обеща да спре референдума, който според тях е противоконституционен.

Няма да има референдум в Каталуния, отсече Мадрид
Обновена

Няма да има референдум в Каталуния, отсече Мадрид

Повече от 7 200 души ще бъдат ангажирани

Според закон, приет от местния парламент, каталунски лидери казват, че могат да обявят независимост от Испания в рамките на 48 часа след гласуването.

"След официалното обявяване на резултатите, което трябва да отнеме няколко дни, има срок от 48 часа за обявяване на независимост, но това не изключва възможността да направим още една обжалване в нощта на 1-ви (неделя), да седнем, да говорим и да разрешим това политически ", заявява каталунският президент Карлес Пучдемон пред BBC News.

Богатият регион с население 7,5 милиона души в Североизточна Испания има свой собствен език и култура и висока степен на автономия, но не е признат за отделна нация от испанската държава.

"Тракторада" (думата е вероятно игра с испанската дума Армада) може да се види в каталунските градове Гирона и Таррагона.

"Искаме тракторите да бъдат паркирани в близост до избирателните секции и ако се опитат да ги затворят, да ги възпрепятстваме или да направим това колкото се може по-трудно", заявява пред АФП Херар Батала, член на група фермери.