Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че е изпратило още полицаи в Каталуния за поддържане на реда и за предотвратяване провеждането на незаконния референдум за независимост, съобщава Ройтерс.

Каталуния, която иска да проведе плебисцит на 1 октомври за отделяне от Испания, си има собствена полиция, наречена Mossos d"Esquadra, макар че националната Гражданска гвардия действа в региона и често си сътрудничи с местната полиция.

Испания поема контрол над финансите на Каталуния

Испания поема контрол над финансите на Каталуния

Поредна наказателна мярка след обявяването на референдума

Ведомството не разкри колко служители на реда са изпратени, но според испански медии става въпрос за 3000-4000 полицаи, които вече са пристигнали или пътуват към богатия район.

Те ще се присъединят към 5000 полицаи в Каталуния и към 17 000 служители от Mossos d"Esquadra.

Каталуния обвинява Мадрид в налагане на извънредно положение

Каталуния обвинява Мадрид в налагане на извънредно положение

Генералната дирекция на полицията създава специално звено за безопасност и въвежда рестрикции от 20 септември до 5 октомври

Ще им бъде възложена задача да наблюдават обществените места и да поддържат реда, ще действат в случай, че се провежда незаконният референдум, се казва в съобщение на министерството и се допълва, че ще подпомагат Mossos d"Esquadra.

Министерството е уведомило служителите в Каталуния, че няма да могат да излизат в отпуск между 20 септември и 5 октомври.

Многохилядни протести в Каталуния

Многохилядни протести в Каталуния

Недоволните искат освобождаването на местни власти, арестувани заради референдума

По-рано тази седмица каталунското правителство обвини Мадрид, че поема контрол над местната власт, след като държавната полиция нахлу в учреждения и арестува местни представители на властта.

Протести и боричкания в Каталуния

Протести и боричкания в Каталуния

Стотици протестират и в други каталунски градове