38 души са получили медицинска помощ след конфликтите в Каталуния, информира "Гардиън", позовавайки се на пост в Twitter на Каталунското правителство. В публикацията в социалната мрежа се казва, че 38 души са получили медицинска помощ от службите на спешна помощ заради репресиите от страна на испанската полиция.

Испанската полиция си проби път в избирателната секция, където регионалният лидер на Каталуния трябваше да гласува в спорния референдум за независимост, съобщава АП. Избухнали са сблъсъци между властите и хората, чакащи да гласуват. Една жена е ранена и изнесена на носилка от парамедици. 

Кметът на Барселона Ада Колау призова испанския премиер Мариано Рахой да подаде оставка и поиска полицията да спре да използва насилие срещу гласоподавателите.

"Полицейските действия срещу мирното население трябва да спрат", писа в социалната мрежа Twitter Колау. 

Испанските вестници предадоха, че испанската полиция използва гумени куршуми срещу желаещите да гласуват. Властите задържат протестиращи.

Служителите на реда с каски и щитове, използваха чук, за да счупят стъклото на входната врата, за да пробият в спортния център "Sant Julia de Ramis" близо до град Херона. 

Към момента в няколко избирателни секции властите вече са иззели урните с бюлетини, отновно употребявайки силна.

Хиляди каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, който бе забранен от испанските власти.

С трактори защитават референдума в Каталуния

С трактори защитават референдума в Каталуния

Според закон, приет от местния парламент, могат да обявят независимост от Испания в рамките на 48 часа след гласуването

Много активисти прекараха тази и миналите нощи пред изборните секции, включително и завардиха входовете с автомобили и селскостопанска техника, за да попречат на властите да разтурят изборните секции.

Има включително и съдебната заповед гражданите на Каталуния да напуснат помещенията, след като Конституционният съд отмени референдума. Испанското правителство твърдо стои зад позицията си, че референдумът е незаконен.

Полицията в Каталуния с ултиматум: "Напуснете училищата преди сутринта"

Полицията в Каталуния с ултиматум: "Напуснете училищата преди сутринта"

На властите е наредено да спрат разпространението на бюлетини

Хиляди полицаи бяха изпратени от цяла Испания, за да не позволят произвеждането на референдума.

Регионалните сепаратистки лидери обаче се заканиха да го организират въпреки това и призоваха имащите право на глас 5,3 милиона избиратели да гласуват. С постове в социалните мрежи те призовават каталунците да оказват мирна съпротива на властите, но да дадат своя глас. Гласуването ще продължи от 9 часа сутринта, местно време, и ще продължи до 20 часа.

Местните власти предвиждат висока избирателна активност.

Снимка 315391

Източник: EPA/БГНЕС

В бюлетините за гласуване на референдума има само един въпрос - Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република? Възможните отговори са "да" и "не".

Днешният ден е изключително важен за демокрацията, заяви в интервю вицепремиерът на каталунското правителство Ори ол Джукерас за телевизионния канал 3.

"Ние преодоляхме много препятствия, но нищо няма да ни спре", допълни той и обясни позицията на местните власти, че ако "ние не защитим своите права, то кой би ги защитил".

Мадрид изпрати хиляди полицаи в Каталуния

Мадрид изпрати хиляди полицаи в Каталуния

Те ще се присъединят към 5000 полицаи в Каталония

Вчера в Барселона се проведе голяма демонстрация от противници на референдума.

Протестиращите развяваха испанското знаме и плакати "Каталуния - това е Испания". Те свалиха надписа "Повече демокрация", който бе разположен на сградата на кметството.