В Испания е регистриран най-силният октомврийски снеговалеж от 11 години насам. Студ е сковал целият Иберийски полуостров. Това съобщиха от Държавната агенция по метеорология на Испания (Aemet) за вестник "Ел Паис".

Очаква се зимните температури, които сковаха страната в петък, да започнат да се повишават към края на седмицата, информира Делия Гутиерес от Агенцията.

Тя уточнява, че подобна студена вълна е необичайна за страната, защото силният студ и снегът са настъпили "внезапно, много рано и навсякъде". Това противоречи на тенденцията от последните години есенните температури да са високи.

От Агенцията по метеорология допълват, че за последните 11 години не е обявяван оранжев код за снеговалежи - вторият по степен. Това показва, че натрупалата снежна покривка е най-сериозната от години насам.

По данни на Aemet най-много сняг е паднал в област Кантабрия. Там покривката е достигнала до 60 см.

Освен снеговалежите, обхванали цялата страна, студът също е значителен. По думи на Гутиерес в момента температурите са "изключително ниски" - в 24 места са регистрирани рекордно ниски октомврийски температури за последните 30 години. Студът е сковал областите Астурия, Галисия, Кастиля и Леон, Естремадура, Андалусия, Кастиля-Ла Манча, Валенсия, Арагон и Мелиля.

Този понеделник максималните отчетени температури на полуострова са били с между 7 и 13 градуса под нормалните за месеца.

Към момента 29 провинции в страната са с оранжев код за ниски температури, дъжд, вятър и снеговалежи.

Очаква се температурите бавно да започнат да се покачват и до края на седмицата да достигнат нормалните стойности за месеца. Затоплянето обаче няма да трае дълго, защото в събота се очаква нов студен фронт да нахлуе от северозапад.