Най-голямата опозиционна партия в Македония обеща да бойкотира предсрочните парламентарни избори – ход, който заплашва да доведе до блокиране на сключеното с посредничеството на ЕС споразумение за прекратяване на продължилата месеци политическа криза.

Малко преди македонския парламент да бъде разпуснат в полунощ в сряда, лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви, цитиран от Ройтерс, че не са изпълнени условията за свободни и честни избори.

Той се позова на липсата на реформа за намаляване влиянието на правителството в медиите и на провала да се проведе преглед на избирателните списъци в страната.

В името на демокрацията Социалдемократическият съюз няма да вземе участие в тези фалшифицирани избори. Призоваваме всички граждани, студенти, фермери и хора от всички етнически и религиозни общности да се обединят в защита на демокрацията, призова той.

Разпускането на парламента беше очаквано, след като всички страни се съгласиха да се проведат предсрочни избори заради възникналата политическа криза в страната, предизвикана от обвинения към кабинета на премиера Никола Груевски за незаконно подслушване и злоупотреба с положение.

Първоначално изборите бяха запланувани за 24 април, но след като ЕС и САЩ изразиха безпокойството си по отношение на разпространявана информация за оказване на натиск и заплахи срещу гласоподаватели, вотът беше отложен, най-вероятно за 5 юни.

На 15 април председателят на парламента официално трябва да обяви дата на изборите.