Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония като цяло се проведоха  добре и кандидатите имаха възможност за организиране на свободна предизборна  кампания.

В същото време обаче, правната стабилност е била подкопана от значителни ревизии на нормативната уредба и последващи правителствени постановления.

Такива са заключенията на международните наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека (ОСБХ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), се казва в тяхно изявление днес.

Македония гласува на първи парламентарни избори, откакто добави "Северна"

Македония гласува на първи парламентарни избори, откакто добави "Северна"

Социологическите проучвания сочат, че нито една партия няма да получи мнозинство

Това е време, изпълнено с много предизвикателства за провеждане на избори и ние признаваме усилията на властите да се адаптират към новите обстоятелства, признават организациите

Около 1,8 милиона души имаха право да гласуват на вчерашните предсрочни парламентарни избори, които бяха отложени поради пандемията COVID-19.

Изборната администрация приключи работата си в рамките на всички законови срокове, въпреки усложненията, предизвикани след спирането на изборния процес.

Самият изборен ден премина гладко, въпреки някои технически предизвикателства с отчитането на резултатите. Въпреки това, дългогодишните структурни проблеми при съставянето на избирателния списък остават без решение.

Специалната мисия за оценка на изборите в Северна Македония ще приключи на 23 юли.

Припомняме, че Зоран Заев - председателят на Социалдемократическия съюз на Македония - обяви, че коалиция "Можем", на която е лидер, печели предсрочните парламентарни избори.

"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

Опонентът му Християн Мицкоски обвини съюза му в

Социалдемократите от "Можем", които обещаха да осигурят на Република Северна Македония европейско бъдеще, взимат най-малко три мандата повече в сравнение с коалицията "Промяна за Македония", начело на която е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски.

По данни на Държавната избирателна комисия при обработени близо 94 на сто от подадените бюлетини социалдемократите водят с 36.1 процента от гласовете, предаде "Ройтерс". ВМРО-ДПМНЕ е на второ място - с 35.9 процента, а етническият албански Демократичен съюз за интеграция се нарежда на трето място - с 10.2 процента.

Зоран Заев честити на симпатизантите си победата и подчерта пред журналисти, че изборът потвърждава волята на съгражданите му да се започнат преговори с Европейския съюз.

Започнаха изборите в Северна Македония

Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни заради пандемията

За първи път парламентарните избори в Република Северна Македония се проведоха в три последователни дни, а причината е пандемията от Covid-19.

В бившата югославска република с население от 2 милиона души се съобщава за общо 8 303 заразени с коронавирусна инфекция и 393 смъртни случая.