Наблюдатели от специалната мониторингова мисия на ОССЕ съобщиха, че на контролираната от сепаратистите територия в Донбас има голямо струпване на тежко въоръжение, предаде агенция "Униан". Данните са получени чрез наблюдение с безпилотен летателен апарата.

В отчет на мисията за периода от 19:30 ч. на 30 юли до 19:30 ч. на 31 юли, публикуван на сайта на ОССЕ се казва, че сепаратистите нарушават изискването на Минските договорености за изтегляне на оръжията с калибър до 100 милиметра.

Дронът на мисията е установил че в зоната, която би трябвало да е свободна от такива оръжия, има шест 122-милиметрови реактивни системи за залпов огън БМ-21 "Град" - на военен обект, на 56 километра югозападно от Луганск. На север са забелязани още шест системи БМ-21 "Град". Освен това е установено наличието на пет гаубици на военен обект край село Олховка - на 40 километра източно от Донецк. Край село Садовий - на 57 километра югозападно от Луганск, са открити още осем системи "Град". При Василиевка - на 47 километра южно от Донецк са били разположени четири 122-милиметрови самоходни гаубици 2С1 "Гвоздика", а край Староласпи - на 51 километра южно от Донецк, още четири самоходни гаубици.

Съобщава се също, че на 30 юли в зоната на сепаратистите, извън определение зони за съхранение на тежки въоръжения, са открити още 18 гаубици и противотанков ракетен комплекс, както и три танка Т-64. На 31 юли е засечен танк Т-72, който се е движел на изток. На полигон източно от Донецк са забелязани три самоходни гаубици 2С1 на огневи позиции и най-малко 14 танка (Т-72 и Т-64), някои от които са били на огневи позиции.

Италия разби организация, работеща за сепаратистите в Донбас

Италия разби организация, работеща за сепаратистите в Донбас

Прокуратурата нареди 6 ареста, обиски...