Президентът на Китай Си Дзинпин призова САЩ и КНДР да приложат договореното в Сингапур споразумение за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, информират АФП и "Ройтерс".

Дзинпин се срещна с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Пекин.

Ким Чен-ун иска да поддържа контакти на високо равнище с Русия

Ким Чен-ун иска да поддържа контакти на високо равнище с Русия

Изпратил писмо на Путин по този повод

Държавната телевизия CCTV информира, че Ким е благодарил на Китай за позицията му за насърчаване ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и за важната роля на китайската държава за защита на мира и стабилността на полуострова.

От своя страна Си приветства "положителните" резултати от срещата с Доналд Тръмп в Сингапур и предложи приятелство на КНДР. По думите му Китай е готов да продължи да играе положителна роля за насърчаване на мира на Корейския полуостров. Дзинпин добави, че международната и регионална ситуация няма да промени развитието на отношенията между двете държави.

Ким Чен-ун е на посещение в Пекин

Ким Чен-ун е на посещение в Пекин

Обсъжда със Си Дзинпин ситуацията на Корейския полуостров и срещата Тръмп-Ким

"Приятелството на китайския народ към народа на КНДР няма да се промени. Китайската подкрепа за социалистическа КНДР няма да се промени", увери лидерът на азиатския гигант.

Двамата обсъдиха перспективите за ядрено разоръжаване на полуострова, както и потенциалното развитие на севернокорейската икономика.

Ким Чен-ун е на двудневна визита в Китай. Това е третото му посещение в северната съседка от март и идва след историческата среща с Доналд Тръмп в Сингапур през миналата седмица.

Малко след срещата в града-държава китайското външно министерство предложи на КНДР да изостави ядрените оръжия, а САЩ и Южна Корея да прекратят съвместните военни учения, наречено план за "двойно замразяване".