Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия с искане оставката на правителството след обвинения, че главният прокурор политически е повлиял на съдебен процес за убийство, съобщават АФП и Радио "Свободна Европа".

Главният прокурор Иракли Шотадзе подаде оставка след многохилядните протести в Тбилиси във връзка със съдебен случай, свързан с младежи, които са убили две момчета при сбиване през декември.

Протестите започнаха вчера вечерта, след като съд в Тбилиси не осъди никого за убийството на едно от децата и постанови намаляване на обвиненията срещу участник в разпрата, чиито баща е работил в главната прокуратура.

"Напускам позицията си и се надявам правосъдието да възтържествува", обяви Шотадзе.

След оставката на прокурора няколко хиляди души се събраха пред старата сграда на парламента, където поискаха оставката на цялото правителство.

През 2012 г. парламентът на Грузия беше преместен в град Кутаиси на около 240 километра северозападно от Тбилиси.

Около 30 протестиращи прекараха нощта в палатки пред сградата на стария парламент, наблюдавани от полицията.

Премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили отказва да подаде оставка, но нареди ново разследване на убийството.

"Винаги съм стоял и ще стоя зад хората", каза той и добави, че се е срещнал с протестиращите и е разговарял с бащата на едно от убитите момчета.

Премиерът допълни, че вътрешният министър ще води ново разследване, а парламентът ще сформира специална разследваща комисия.

16-годишните Давит Саралидзе и Леван Дадунашвили бяха убити при бой между ученици от две различни училища. Други две момчета бяха изправени пред съда за убийството. Единият от тях е осъден за убийството на Дадунашвили, докато вторият ученик е осъден само в опит за убийство на Саралидзе.

Но грузинците излязоха на протест, след като съдът оправда двамата заподозрени по едно от обвиненията - участие в убийство с други хора, както и намаляване на обвиненията срещу втория заподозрян, чиито баща според медии е политически обвързан.