Автономният регион Бугенвил гласува за независимост от Папуа Нова Гвинея, което ще направи група острови най-новата държава в света, пише "Гардиън".

Повече от 180 000 души в Бугенвил - островите се разпростират на 700 километра от крайбрежието на Папуа Нова Гвинея в Соломоново море - участваха в референдум през последните няколко седмици.

Почти 98% (176 928 души) гласуваха за независимост и по-малко от 2% (3043) предпочетоха да останат част от Папуа Нова Гвинея, но с "по-голяма автономия".

През 2001 г. правителството на Папуа Нова Гвинея обеща да се проведе гласуването като част от мирно споразумение за прекратяване на дългогодишна гражданска война, при която загинаха 20 000 души от 200 000 население.

Президентът на автономния регион Бугенвил Джон Момис гласува на референдума на 23 ноември.

Очевидно народът сега е в настроение да празнува и аз се присъединявам към него, тъй като има цялото право да празнува, коментира Момис.

Но Бугенвил няма да стане държава веднага, тъй като резултатът от референдума не е със задължителен характер. Сега ще трябва да се водят преговори между Папуа Нова Гвинея и Бугенвил, като окончателното решение трябва да бъде взето от парламента на Папуа Нова Гвинея.

Има опасения, че правителството на Папуа Нова Гвинея може да забави консултациите, като наблюдатели смятат, че може да отнеме десетилетие преди Бугенвил да получи независимост.