Едната от двете българки, задържани в Турция за тероризъм, е освободена, съобщи Министерството на външните работи.

Българската гражданка се е обадила късно снощи на консула ни в Анкара лично да информира, че е била разпитана в полицията, а след това е била пусната на свобода.

Дъщерята на освободената българка обаче остава в ареста. По нейния случай е ясно, че днес изтича 7-дневния срок, в който трябва да стане ясно дали жената ще бъде освободена или срещу нея ще бъде повдигнато обвинение.

Посланика ни в Турция Надежда Нейнски обясни пред БНР, че по закон след изтичането на 7-дневния срок, ако не се предяви обвинение, българката трябва да бъде освободена. "Съдействието, което можем да окажем, е и по консулска линия, и по политическа, разбира се, но все пак се водят в момента следствени действия, така че възможностите, извън това да бъдем в контакт със задържаната и с нейното семейство, не са много големи, но е осигурена адвокатска защита, така че всичко, което е в рамките на закона и което можем да направим, на този етап е направено", допълни Нейнски.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул е получен факс от наблюдаващия прокурор по случая - Мехмет Джан Мъхчъ. Във съобщението пишело, че покурорът не е намерил основания за задържане на българските граждани Веселина П. Р.-А. и Мира Я. А. Британецът Джоузеф А. Р. остава в ареста.

Към момента Генералният ни консул и близките на задържаните пътуват към ареста. Осигурена им е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. Под ръководството Нейнски в Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове по въпроса.

Българки задържани за тероризъм в Турция
Обновена

Българки задържани за тероризъм в Турция

За момента няма повдигнати обвинения срещу тях

Припомняме, по време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир. Властите в Турция арестували семейството, защото британецът, който е много близък с дъщерята, е бил разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.

Изяснено е още, че дъщерята на освободената българка има и кюрдски корени. Тя е живеела в Холандия и Великобритания, където учила международно право. Пред БНР българката посочи, че баща ѝ е кюрд. Тя не прекъсвала и връзката си с България, защото израснала тук. Тя се запознала с Джоузеф Р. от социалните мрежи.

Относно британеца е ясно, че той се е сражавал в Африка и Афганистан. Той решил да стане доброволец и отишъл в Сирия, защото видял, че правителството във Великобритания бездейства относно случващото се в страната.

Славчо Велков: България ще помогне на задържаните ни сънародници в Турция.

Славчо Велков: България ще помогне на задържаните ни сънародници в Турция.

„Кучето е заровено в британския гражданин, който е бил с тях" според Велков

Според медиите в Турция мъжът е прекарал 3 месеца в Сирия. Твърди се, че там британецът е получил военно обучение от сирийските кюрдски сили за народна защита през 2015-а година. Мъжът обаче не участвал в сражения. След това се върнал на Острова, където е бил разследван от метсните власти, но не били намерени доказателства за задържането му, а той започнал работа във фабрика.

Двамата влюбени отишли в Турция на почивка. Те били предупредени, че има голяма вероятност да бъдат задържани, но заявил, че това не ги притеснява.

Припомняме, на 17 юли, стана ясно, че турското външно министерство е обнародвало "черен списък", включващ 77 българи, подозирани за връзки с терористични организации. За "черния списък" става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката "Ислямска държава". По информация на журналиста Илхан Андай задържаните ни сънародници не са включени в "черния списък".