"Предполагам, че тук кучето е заровено в британския гражданин, който е бил заедно с тях." Така народният представител от БСП за България Славчо Велков коментира арестът на български гражданки в Турция.

Българки задържани за тероризъм в Турция
Обновена

Българки задържани за тероризъм в Турция

За момента няма повдигнати обвинения срещу тях

Велков обясни, че именно за британския гражданин се твърди, че е пребивавал на съпределна територия в друга, трета държава и че е воювал. "Всичко това подлежи на уточняване. Българската държава е длъжна да помогне на български граждани, ако са изпаднали в беда, но всичко това ще бъде по линия на Министерство на външните работи чрез нашите консулски представителства. Това е задължение на българската държава", посочи Велков.

По думите му всичко зависи от това каква е причината за задържането им и ще има ли претенции от турските официални власти към тях, тоест дали ще бъдат обвинени в някаква дейност или съпричастност. "Ние знаем, че сега в Турция се развиват изключително особени политически процес и много хора са задържани и много са обвинени, но тук говорим за български граждани и това ни интересува", каза още депутатът.

Новият посланик на Турция у нас е нещо като сапьор

Новият посланик на Турция у нас е нещо като сапьор

Смяната на Гюкче е по-скоро червен картон, смята Илхан Андай

Велков коментира и изтеглянето на досегашния посланик на Турция у нас Сюлейман Гьокче с думите, че явно има нагласа за промени в отношението към Република България от страна на Турция. "Бих казал, че още от идването си новият посланик ще подходи по друг начин, от предишния. С положителен знак - смяната на Гьокче. Турция търси начини за отваряне на политиката си към Европа", коментира още народният представител.

Николай Александров от  "Обединени патриоти" също коментира задържането на български граждани в Турция. Той заяви, че ще настояват пред правителството и пред коалиционните партньори задължително да се спазват правата на българските граждани и да се съблюдава техния интерес. "Все пак няма до момента данни, те да са уличени пряко. Този, който е уличеният, е британски гражданин, който е съпруг на български гражданин", коментира Александров.

По думите му британецът е уличен за контакти с организация, която се смята от турската държава за терористична - "Сирийски кюрди". "Винаги, където и да има български гражданин, който е поставен под някакво съмнение за тероризъм или за каквото и да било, българската държава трябва да спазва суверенитета на другата страна, но трябва и да защитава своите граждани", заяви Александров.

Припомняме, на 17 юли, стана ясно, че турското външно министерство е обнародвало "черен списък", включващ 77 българи, подозирани за връзки с терористични организации. За "черния списък" става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката "Ислямска държава". По информация на журналиста Илхан Андай задържаните ни сънародници не са включени в "черния списък". 

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

България не е уведомена официално