Някои от принцовете в Саудитска арабия, които бяха арестувани през ноември 2017 година заради корупция, са освободени, съобщава BBC. Принцовете са били освободени, след като са сключили антикорупционни споразумения, включващи тежки финансови глоби.

Сред пуснатите принцове са собственикът на най-голямата медийна компания в Близкия изток MBC Уалид ал-Ибрахим и бившият началник на кралския двор Халид ал-Тувайджири. Те потвърдиха, че са заплатили значителни финансови суми за свободата си, но сумите не са оповестени публично.

Припомняме, в началото на месец ноември 2017 година Комитетът за борба с корупцията в Саудитска Арабия задържаха 11 принцове и още много други хора, заемали и заемащи ръководни постове. Арестите бяха заради корупция. Досега повече от 200 принцове, политици и заможни бизнесмени бяха задържани в страната.

11 принцове са задържани в Саудитска Арабия по подозрения в корупция

11 принцове са задържани в Саудитска Арабия по подозрения в корупция

Действащи и бивши министри...

Принц Митеб бин Абдула е освободен в края на месец ноември. Той разказва, че е платил повече от 1 милиард долара за свободата си. Според различни предположения в чуждестранните медии Уалид ал-Ибрахим е заплатил за свободата си с контролния си дял в телевизионната компания MBC.

Арестите на Комитета за борба с корупцията започнаха заради престолонаследника принц Мохамед бин Салман ал-Сауд, който според мнозина използва властта, за да премахне опонентите си. След старта на арестите главният прокурор на Саудитска Арабия заяви, че заради системната корупция на страната е нанесена щета за най-малко 100 милиарда долара, а задържанията са опит на държавата да си върне тези средства.

Много от принцовете продължават да са заложници на държавата. Те се държат в 5-звездния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд, който трябва отново да отвори врати през февруари.

Очаква се задържаните, които не постигнат споразумение с властта, да бъдат транспортирани до затвор, където да чакат съдебен процес.

Изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Изчезналите принцове на Саудитска Арабия

Или каква е цената да критикуваш управлението на собственото си семейство

Междувременно един от най-високопоставените арестанти в хотела - принц Ал-Уалид бин Талал заяви пред "Ройтерс", че очаква съвсем скоро да бъде освободен. Принцът е един от най-богатите хора в страната. Той заяви, че възнамерява да запази контрола върху инвестиционната си фирма.