Федерален съдия в четвъртък разпореди незабавното освобождаване на Челси Манинг, бившия аналитик на американската армия, осъдена за предаване на класифицирани материали на Wikileaks.

Заповедта за освобождаване дойде ден, след като Манинг беше хоспитализиранa след опит за самоубийство.

Според съда, задържането на Манинг вече не е необходимо.

Припомняме, че Манинг е в затвора от май 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури във връзка с разследване на "Уикилийкс". Тя трябваше да се яви пред федерален съд в Александрия, Вирджиния, в петък. Говорител на адвокатския екип на Манинг съобщи, че остава непоколебима в отказа си да участва на изслушването.

Правителството на САЩ обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор с Манинг за разкриване на класифицирани документи през 2010 г.

Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките.

Челси Манинг с опит за самоубийство

Челси Манинг с опит за самоубийство

Манинг е в затвора от май 2019 г. заради отказ да даде показания

Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.