Адвокатите на Челси Манинг съобщиха, че бившият аналитик от разузнаването се е опитал да се самоубие в сряда, но е транспортиран в болница, където се възстановява, информира АП.

Инцидентът е станал в 12,11 часа в сряда в затвора "Александрия".

Върнаха Челси Манинг в затвора

Върнаха Челси Манинг в затвора

Манинг е родена като Брадли Манинг

Манинг е в затвора от май 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури във връзка с разследване на "Уикилийкс". Тя трябваше да се яви пред федерален съд в Александрия, Вирджиния, в петък. Говорител на адвокатския екип на Манинг съобщи, че остава непоколебима в отказа си да участва на изслушването.

Правителството на САЩ обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор с Манинг за разкриване на класифицирани документи през 2010 г.

Освободиха Челси Манинг след 62 дни в затвора

Освободиха Челси Манинг след 62 дни в затвора

Но тя може да не остане дълго на свобода

Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките.

Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация