Челси Манинг, бивш аналитик от военното разузнаване на САЩ, отново е върната в затвора, след като пак отказа да свидетелства пред съда по случай, свързан с "Уикилийкс", съобщава американска медия, цитиран от ДПА.

Правителството на САЩ обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор с Манинг за разкриване на класифицирани документи през 2010 г.

Освободиха Челси Манинг след 62 дни в затвора

Освободиха Челси Манинг след 62 дни в затвора

Но тя може да не остане дълго на свобода

Окръжният съдия Антъни Тренга призна Манинг в неуважение към съда с отказа си да сътрудничи на съдебните власти за втори път и нареди да бъде върната в затвора в Александрия, Вирджиния, информира CBS.

Съдията добави, че Манинг ще бъде глобявана с по 500 долара на ден през следващите 30 дни, ако продължи да отказва да даде показания пред съда, също така глобата ще нарасне до 1000 долара на ден след 60 дни.

Само преди няколко дни Манинг беше освободена от същия затвор, където лежа два месеца за отказ да свидетелства пред голямо жури по случай с "Уикилийкс".

Тя твърди, че вкарването й в затвора няма да я убеди да свидетелства.

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация

Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките.

Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.

Челси Манинг твърди, че е следена незаконно заради Wikileaks

Челси Манинг твърди, че е следена незаконно заради Wikileaks

Проверяват я за фалшиви показания