Челси Манинг е освободена от затвора, след като беше задържана за 62 дни за отказ да свидетелства пред голямо жури, пише "Гардиън".

Бившият аналитик от военното разузнаване, който предаде стотици хиляди държавни тайни на "Уикилийкс" през 2010 г., е освободен от центъра за задържане William G Truesdale в Александрия, Вирджиния, в четвъртък след изтичане на наказанието.

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация

Но тя може да не остане дълго на свобода. Според нейния адвокат, дори преди да бъде освободена, тя получи нова призовка да се яви пред другo голямо жури, вероятно най-рано на 16 май.

Челси Манинг твърди, че е следена незаконно заради Wikileaks

Челси Манинг твърди, че е следена незаконно заради Wikileaks

Проверяват я за фалшиви показания

31-годишната транссексуална ще влезе в затвора отново, ако продължи да пренебрегва съда. Челси Манинг намекна, че е решена да се съпротивлява.

Не се разкрива защо е призовавана да свидетелства пред съда.

Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките.

Задържаха Челси Манинг

Задържаха Челси Манинг

След отказ да отговори на въпроси на федерално голямо жури

Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.