В Израел 3 март се отбелязва в особена атмосфера, защото през 2010 година се навършват 20 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел, информира БНР.

Десетки представители на българската общност, високопоставени политически и обществени дейци и дипломати почетоха честването, организирано от посолството на Република България в Израел.

Закичени с традиционните български мартенички, гостите се насладиха на изпълненията на вокална група "Седянка" от първото поколение български емигранти в Израел.

Българският посланик Димитър Цончев подчерта, че Националният празник на България се отбелязва в Израел под знака на приключилата неотдавна ползотворна и много успешна визита на българския премиер Бойко Борисов, първата от 18 години насам.

Общото желание на двете страни е за развитие на взаимноизгодно сътрудничество, подчерта българският посланик.

И в деня на Националния празник 3 март в Израел Димитър Цончев заяви, че 2010 година ще премине под знака на активна инвестиционна и бизнес дейност, увеличаване броя на израелските туристи в България, на разширение на българското културно присъствие в Израел.