Външните министри на страните членки на ЕС предупредиха България и Румъния да затегнат мерките си срещу корупцията и да подпомогнат дейността на съдилищата, съобщи Ройтерс.

Придържайки се към докладите на ЕК, министрите отново подчертаха необходимостта от силна съдебна система и ефективна администрация за подходящото функциониране на двете страни в съюза.

„Съветът на външните министри на страните членки на ЕС призовава България и Румъния да засилят мерките и да предприемат необходимите стъпки без отлагане. Те трябва да покажат осезаеми и трайни резултати, особено в областите, на които се набляга в докладите на ЕК," се казва в изявление на министрите.

Комисията язвително обвини България в корупция през юли, спирайки средства в размер на милиони евро заради злоупотреби с еврофондовете, припомня агенцията.
Румъния също беше разкритикувана, но успя да избегне санкциите.

ЕК може да използва предстоящи санкции за двете страни, ако не извършат необходимите действия, заявиха министрите по време на днешната си среща в Брюксел.

Припомняме, след доклада на ЕК през юли стана ясно, че България е загубила средства в размер на 535 млн. евро.

Основните области, на които страната ни трябва да обърне внимание, са административната система, борбата с корупцията и съдебната система.

През юли Лайтенбергер потвърди официално спиране на двете ни агенции по ФАР, като подчерта, че комисията е готова да преразгледа това решение, когато България предприеме нужните стъпки.