Нанасянето на вреда и причиняването на смърт са част от работата на "Фейсбук". Това пише вицепрезидент на социалната платформа в паметна бележка, информира "Гардиън".

Европейската комисия иска обяснение от "Фейсбук"

Европейската комисия иска обяснение от "Фейсбук"

Потребителите на "Фейсбук" имат право да знаят какво се е случва с данните им, коментира Мария Габриел

Противоречивата информация излиза на фона на скандала, засегнал социалната мрежа. Социалната платформа е разследвана от САЩ, Великобритания и ЕС след появилата се информация, че британската компания Cambridge Analytica неправомерно се е сдобила с личната информация на 50 милиона потребители във "Фейсбук".

Вицепрезидентът Андрю Босуърт предупреждава в изтекла в публичното пространство бележка, че платформата може да доведе до смърт и може да помогне на терористите да подготвят атаки, но подчертава, че негативните последствия са разумен вторичен продукт, който е част от по-мащабните "тактики за растеж" и мисията на компанията за "свързване" на хората.

"Фейсбук" засилва лобирането преди Зукърбърг да даде показания пред Конгреса

"Фейсбук" засилва лобирането преди Зукърбърг да даде показания пред Конгреса

Социалната платформа е разследвана от САЩ, Великобритания и ЕС

Появилата се информация доведе до бърза реакция от страна на шефа на компанията Марк Зукърбърг, който енергично защити мисията на "Фейсбук".

„Фейсбук” даде на потребителите по-голям контрол над личната информация

„Фейсбук” даде на потребителите по-голям контрол над личната информация

Можете да изтриете всичко от вашата стена или профил

Той отбеляза, че "Фейсбук" "никога не е вярвал, че целта оправдава средствата" и поясни, че категорично не е съгласен с паметната бележка. Зукърбърг описа Босуърт като талантлив, но провокативна сила в компанията.

"Може би "Фейсбук" струва човешки живот чрез излагане някой на насилствени действия. Може би някой губи живота си при терористична атака, координирана с нашите инструменти...Ние свързваме хората. Точка. Поради тази причина цялата ни работа за растеж е оправдана", отбелязва Босуърт.

Бележката е публикувана от BuzzFeed и потвърдена от представители на социалната платформа.

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Cambridge Analytica събрала информация в безпрецедентен мащаб

От нея става ясно, че "Фейсбук" се стреми към разрастване на всяка цена и защитава практиките, които са "под въпрос".

В съобщение Босуърт коментира появилата се информация, отбелязвайки, че не е съгласен с това, което е написал. По думите му целта на бележката е да се обсъдят проблеми, които изискват по-голяма дискусия в компанията.

Но в бележката тонът е съвсем различен, тъй като вицепрезидентът твърди, че нанасяната от "Фейсбук" вреда е част от бизнеса.

"Грозната истина е, че ние вярваме в свързването на хората толкова дълбоко, че всичко, което ни позволява да свържем повече хора и по-често, е де факто хубаво", отбелязва той в бележката, която е озаглавена "Грозното".