Българският главен прокурор Иван Гешев завладя националните заглавия на 16 март, когато обяви интересни подробности, достойни за криминален трилър за предполагаем мафиотски заговор за свалянето на няколко полицейски шефа и един много влиятелен служител, пише за "Радио свободна Европа" Тод Принс, старши кореспондент на RFE/RL със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия, живял в Русия от 1999 г. до 2016 г., репортер за Bloomberg News и инвестиционен съветник за Merrill Lynch.

На грандиозна пресконференция в столицата София, заедно с шефа на националните разследвания, Гешев каза, че неговият екип е открил писма и записи, описващи конспирацията, докато разследвал отделен случай за пране на пари.

Според главния прокурор заговорниците - които се наричат "Цецо от Белград", "Кокорчо" и "Бобока" - са били готови да платят 220 000 долара подкупи, за да постигнат целите си, които включват и отстраняването му от власт.

Сюжетът, каза Гешев, е типичен пример за това как мафията, корумпираните служители и престъпниците "заедно се борят срещу институциите и срещу (българската) държава, противно на интересите на хората".

В презентацията на 52-годишния прокурор липсваха твърди доказателства и той не обяви никакви обвинения, свързани с предполагаемия заговор. С някои критици, които го наричат шоу, изобразяването на Гешев като мишена на мафията и корумпираните служители идва, докато той е изправен пред нарастваща критика от страна на Съединените щати и Европа за предполагаемото забавяне на преследването и осъждането на такива нарушители.

България продължава да се класира като една от най-корумпираните страни в Европейския съюз и НАТО и няма почти никакво подобрение на този фронт през последното десетилетие, въпреки непрекъснатите настоявания от Брюксел и Вашингтон да се справи с проблема.

Някои експерти казват, че дори положението се е влошило при Бойко Борисов - който беше български министър-председател през по-голямата част от периода между 2009 г. и 2021 г. - и неговата мощна дясноцентристка партия ГЕРБ. Борисов остава един от най-влиятелните хора в страната и се бори да си върне лидерската позиция с партията си на предсрочните парламентарни избори на 2 април, петите такива за две години.

Ендемичната корупция в България става все по-притеснителна за Вашингтон и Брюксел, тъй като Югоизточна Европа се разглежда като уязвимо място в засилващата се конкуренция между великите сили, между НАТО и Русия на фона на войната в Украйна. Американски служители казват, че неконтролираните подкупи правят България податлива на злонамерени руски действия и по този начин е заплаха за членовете на НАТО в региона.

Скорошни репортажи на RFE/RL за взривове в складове за боеприпаси в България през последното десетилетие посочиха доказателства за руска намеса, включително твърдения, че Главната прокуратура е протакала разследванията на експлозиите, обвинение, което Гешев отрича.

Здраво вкопчване във властта

Гешев, който стана главен прокурор през 2019 г. на спорни избори, на които той беше единственият кандидат, преди това притежаваше най-голямата власт за справяне с корупцията и разрушаване на хватката й над страната със 7 милиона души, която се намира на стратегически важното Черно море.

И все пак той е постигнал малък напредък в търсенето на отговорност от влиятелни хора през повече от трите си години на поста, казват критиците. Въпреки че кабинетът на Гешев от време на време обявява разследвания на членове на елита, заподозрени в престъпления, те рядко водят до обвинения, още по-малко до присъди, казват критиците. Главният прокурор също е обвинен в злоупотреба с властта си за започване на политически разследвания и експроприация на активи от бизнесмени, нещо, което той също отрича.

Политически опоненти и анализатори твърдят, че Гешев е зависим от Борисов и магната Делян Пеевски, влиятелен бизнесмен и бивш депутат, който също е замесен в обвинения за подкупи.

Седем месеца след като зае висшия юридически пост в страната, Гешев изпрати следователи в президентството да претърсят кабинета на съветник на президента Румен Радев. Противник на Борисов и Пеевски, Радев първоначално отхвърли кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Прокурор от кариерата, Гешев вече имаше съмнителна репутация, когато беше номиниран от съвет, съставен предимно от лоялни хора на Борисов и Пеевски. От 2014 г. до 2018 г. оглавява Специализираната наказателна прокуратура - служба, създадена уж за борба с корупцията.

В материал, разпространен на Капитолийския хълм във Вашингтон през 2020 г., Маршал Харис, бивш служител на Държавния департамент на САЩ, който е лобирал от името на български бизнесмени, изправени пред наказателни обвинения у дома, които те наричат измислени, описва специализиран съд, в който Гешев преследва дела като инструмент за "задушаване на политическата опозиция, завземане на бизнеси и измъчване на техните собственици в подчинение с всички необходими средства". Той беше закрит през 2022 г. от парламента, както се твърди, против волята на Гешев.

Решението на Гешев да нахлуе в кабинета на президентския съветник през лятото на 2020 г. дойде на фона на обществения гняв срещу корупцията в правителството на Борисов, което даде още гориво на нарастващото протестно движение. Демонстрантите скоро поискаха уволнението на Гешев и няколко министри, но главният прокурор успя да устои на продължилата месеци буря.

За разлика от министрите, главният прокурор на България не може да бъде уволнен от министър-председателя. Това правомощие принадлежи на Висшия съдебен съвет (ВСС), 25-членен орган, съставен от правни експерти, избрани от прокурори, съдии и депутати. Членовете с петгодишен мандат включват и подчинени на главния прокурор.

Тази структура затруднява уволнението на главния прокурор след като бъде избран и е един от основните проблеми на съдебната система, каза Харис. Миналата година ВСС гласува с 16 на 2 против искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова Гешев да бъде освободен от длъжност както заради "действията, така и бездействията". Гешев заяви, че искането на Йорданова е политически мотивирано.

Българският главен прокурор има повече власт от колегите си в Европейския съюз. Най-висшият национален правоприлагащ орган наблюдава работата на всички останали прокурори и има последната дума дали да започне, удължи или прекрати разследване. Почти невъзможно е главният прокурор да бъде съден за престъпления.

"Главният прокурор е единственият неотговорен високопоставен (български) държавен служител, който се ползва с такъв имунитет и привилегии", пише Екатерина Баксанова, български правен експерт, в доклад от 2020 г.

Вашингтон и Брюксел от години настояват България да реформира правната си система, за да направи Главната прокуратура по-малко централизирана и по-отговорна, в съответствие със стандартите на ЕС. Предложените законопроекти за правна реформа обаче бяха отхвърлени от партията на Борисов ГЕРБ.

Западни санкции

В това, което според някои експерти е признак на разочарованието на Запада от липсата на воля на българската главна прокуратура да се бори с корупцията, Съединените щати и Обединеното кралство миналия месец наложиха санкции на няколко български политици и магнати за предполагаема корупция.

В изявлението си от 10 февруари, обявявайки пет номинации, Съединените щати заявиха, че фактът, че въпросните мъже отдавна са били видни в българската политика, подчертава "критичната необходимост от политическа воля за прилагане на реформа на върховенството на закона и за борба с корупцията".

За по-малко от две години САЩ за втори път налагат икономически и визови санкции на българския елит. Лицата, санкционирани от Съединените щати и Великобритания, включват Пеевски, който също контролира големи части от медийната индустрия в страната. Пеевски официално продаде медийния си бизнес след обявяването на санкциите на САЩ, но критиците смятат, че той все още има значително влияние върху тях.

Съединените щати вече са санкционирали осем български физически лица и десетки български юридически лица, повече от всяка друга страна от ЕС.

"Мисля, че във Вашингтон има голяма доза разочарование, че каквото и да се случи, българите не желаят да изкоренят ендемичната корупция, която съществува толкова дълго", каза Джим Уорлик, бивш посланик на САЩ в България през 2009-11 г. пред RFE/RL, като добави, че подкупите изглежда са се влошили в България през последните години.

Гешев обаче изглежда изтълкува западните санкции като одобрение за упоритата работа на кабинета му. В изявление за "Радио свободна Европа" говорителят на Гешев Веселин Иванов отбеляза, че ГП вече е повдигнала обвинения за престъпления на няколко от осемте посочени лица преди налагането на санкции.

"Може да се счита, че наложените санкции потвърждават работата на българската прокуратура", каза Иванов.

Гешев обаче не е обвинил лицата в престъпленията, посочени в доклада за санкциите на САЩ. Нито пък е повдигнал обвинения срещу Пеевски или Илко Желязков, бивш служител по национална сигурност, който според изявление от 2021 г. на Министерството на финансите на САЩ, обявяващо санкции срещу двамата мъже, е бил "фронтовият човек" на Пеевски. Нито един от осемте мъже не е осъден досега, въпреки че някои процеси продължават.

В изявлението на Министерството на финансите от 2021 г., в което се обявяват санкции срещу Пеевски, Съединените щати намекват, че той е имал влияние върху Главната прокуратура. Според изявлението Желязков веднъж е заплашил с повдигане на наказателни обвинения срещу потенциален министър в българското правителство, ако министърът не предостави "допълнителна помощ при назначаването".

Българската служба на RFE/RL се опита да се свърже с Желязков през 2021 г., когато за първи път бяха обявени санкциите, но не получи отговор. Местонахождението му е неизвестно.

Уорлик каза, че предприемането на правни действия срещу хора като Пеевски е трудно.

"Те са много влиятелни и добре свързани и много трудно се намират", каза той. Прокурорите наистина понякога са "истински мишени" на организираната престъпност, каза Уорлик.

Но това не е извинение за някои американски служители.

През декември 2022 г., преди последните санкции, представителят на САЩ Уорън Дейвидсън (републиканец от Охайо), член на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите, се оплака от Гешев в писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, твърдейки, че главният прокурор се е провалил в борбата с корупцията, спиране на избягването на санкции от страна на Русия или повдигане на обвинения срещу Пеевски и Желязков.

В писмения отговор до RFE/RL говорителят на Гешев Иванов каза, че Дейвидсън е бил "подведен" от лобистките усилия на българския бизнесмен Цветан Василев, описвайки бившия собственик на банката като част от кампания за "злонамерено руско влияние". Василев, който живее в изгнание в Сърбия, от години използва услугите на базирани във Вашингтон лобисти, за да убеди Съединените щати да наложат санкции на български служители, включително прокурори.

Василев беше мажоритарен акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), четвъртата по големина банка в страната. През 2014 г. българската прокуратура нахлу в КТБ по обвинения в злоупотреби, което предизвика изтичане на депозити, което доведе до фалит на банката. Василев твърди, че е невинен и обвини прокуратурата, че е скалъпила делото за източване на банката.

Иванов също отхвърли жалбата на Дейвидсън относно борбата с руското влияние, отбелязвайки, че главният прокурор е осъдил и депортирал 11 руски дипломати, обвинени в шпионаж. Той също така е обвинил шестима българи в шпионаж в полза на Русия, каза Иванов, въпреки че нито един от българите, обвинени в шпионаж, не е осъден.

Службата на Дейвидсън отказа допълнителен коментар, когато се свърза с RFE/RL. Джей Си Богс, лобистът, който наскоро представи случая на Василев на Капитолийския хълм, също не отговори на исканията за коментар.

Лобиране във Вашингтон

По време на пресконференцията си на 16 март Гешев спекулира, че Василев може да е част от предполагаемия заговор за отстраняването му от поста. Той каза, че името ВТБ се споменава в един от документите, намерени от следователите, заедно с цифра, представляваща милиони долари. Той се усъмни дали ВТБ е препратка към руската държавна банка, партньор на Василев и ако е така, каква е връзката й с плащанията на "Цецо от Белград" към неизвестен лобист.

Харис, бивш служител на Държавния департамент на САЩ и експерт по България, каза, че презентацията на Гешев е "нищо повече от театър". Харис, който е служил в посолството на САЩ в България в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, сега лобира за братя Бобокови, български бизнесмени, които твърдят, че офисът на Гешев е повдигнал фалшиви наказателни обвинения срещу тях, за да конфискува бизнеса им. Наскоро Харис представляваше и Миню Стайков, друг бизнесмен, предявил подобни претенции към Гешев.

Бившият служител на Държавния департамент каза, че предполагаемият заговор позволява на Гешев да привлече светлината на прожекторите в България и "да приеме любимата си поза: не само като единствен защитник и доставчик на справедливост в едно иначе корумпирано общество, но и като жертва на множество престъпни заговори, включващи безброй врагове на доброто, които са се подредили срещу него."

Пет седмици след като Дейвидсън изпрати критичното си писмо до министъра на финансите на САЩ, Гешев замина за Вашингтон по покана на двама конгресмени, за да присъства на форум на Камарата на представителите за противодействие на руското и китайското влияние в Европа.

Форумът, организиран от депутата Пийт Сешънс (републиканец-Тексас) и представителя Робърт Адерхолт (републиканец-Алабама), съвпадна с Националната молитвена закуска, ежегодно ексклузивно събитие, на което присъства действащият президент на САЩ, членове на Конгреса и други видни фигури .

В прессъобщение преди пътуването си Гешев каза, че ще присъства на закуската, въпреки че не беше поканен на самото събитие. Подобно на други чуждестранни служители, той го наблюдаваше от екрана в конферентната зала на хотел във Вашингтон.

Гешев се срещна поотделно със Сешънс и Адерхолт по време на пътуването си до Вашингтон, но противно на очакванията на експертите, той не е имал официални срещи с Държавния департамент или Министерството на правосъдието, което е възможен знак, че той не се възприема като надежден събеседник от администрацията на Президентът на САЩ Джо Байдън.

Офисите на Сешънс и Адерхолт не отговориха на запитванията на RFE/RL за коментар защо Гешев е поканен на форума и какво послание са му предали. В изявление за RFE/RL Държавният департамент заяви, че "не е запознат с официални срещи между Гешев и представители на Държавния департамент". Той също така каза, че като цяло "не коментира отношенията с конкретни събеседници в правителството".

Ако Гешев видя поканата от Вашингтон като начин да се противопостави на негативните медийни заглавия, предизвикани от писмото на Дейвидсън, това вероятно нямаше голямо влияние върху имиджа му у дома, каза Робърт Филипс, професор по политически науки в базирания в София Американски университет в България.

"Тези, които го подкрепят, ще го видят като нещо положително и индикация, че той може да се движи в кръговете на Вашингтон. Тези, които не го подкрепят, няма да бъдат убедени от тези срещи", каза Филипс пред RFE/RL.

Докато братя Бобокови успяха успешно да защитят активите си, те биха искали да видят Гешев законно отстранен от власт заради, както твърдят, злоупотреба с власт, каза Харис.

Той определи Гешев като "най-голямата заплаха" за българската демокрация и правосъдие.

"Докато Гешев не бъде отстранен от поста, България не може да се възстанови от демонтажа на демокрацията си от Борисов и неговата партия ГЕРБ", каза той.

Това е малко вероятно в близко бъдеще. В момента България е толкова политически разделена, че не успя да състави стабилно правителство през последните две години. Харис, подобно на други, не очаква парламентарните избори на 2 април да създадат работеща коалиция.

В резултат на това той не вижда Гешев да напусне властта преди края на мандата му през 2026 г.

"България е на лош път и не мисля, че ще тръгне в обозримо бъдеще, защото няма да има ясен лидер", каза той.