Американският актьор Чадуик Боузман, най-известен с ролята си във филма "Черна пантера", почина от рак на 43-годишна възраст, съобщава БиБиСи.

Той е починал в дома си в Лос Анджелис, съпругата и семейството му са били до него, се казва в съобщение, публикувано в социалните медии. Боузман е диагностициран с рак на дебелото черво преди четири години, но е преценил тази информация да не става обществено достояние.

Новината изненада и натъжи феновете и филмовият свят. Режисьорът Джордан Пийл коментира че това е "смазващ удар". "Истински боец, Чадуик упорито продължи през всичко това и ви представи много филми, които толкова много обичате", се казва в изявлението на семейството му. "Всички те са заснети по време и между безброй операции и химиотерапии."

Боузман става известен, играейки реални личности във филми, но световно признание получава с "Черната пантера" от 2018 г. Миналата година той заяви, че филмът е променил значението на това да си "млад, талантлив и черен". "Черната пантера" е първият филм за супергерои, получил номинация за най-добър филм на Оскарите.

Новината за смъртта му е шокираща за мнозина, тъй като Боузман никога не обсъждаше диагнозата си публично. Феновете обаче започнаха да се притесняват за здравето му тази година заради забележима загуба на тегло.

Роден в Южна Каролина, син на медицинска сестра и предприемач тапицер, Боузман е завършил университета Хауърд във Вашингтон. През 2018 г. Боузман се завърна в университета си, за да говори на церемонията по дипломиране.

"Някои от вас тук се бориха в самия университет", каза той на предимно малцинствената етническа аудитория. "Много от вас ще напуснат Хауърд и ще влязат в системи и институции, които имат история на дискриминация и маргинализация. Фактът, че сте се борили в този университет, който обичате, е знак, че можете да използвате образованието си, за да подобрите света, в който навлизате."