Руски хакери предприеха кибератака срещу НАТО, която прекъсна комуникацията със самолет, предоставящ помощ за земетресението на Турция и Сирия, според доклади, съобщават "Индипендънт" и "Телеграф". 

Групата Killnet - свързана с Русия хакерска група - пое отговорност за (DDos), засягащи уебсайта на НАТО.

Способностите за стратегически въздушен транспорт (SAC), мултинационална организация, която разчита на подкрепата на НАТО за осигуряване на хуманитарни въздушни превози, също беше засегната. SAC помага за транспортирането на оборудване за търсене и спасяване до райони, засегнати от опустошителното земетресение.

Съобщава се, че организацията не е успяла да комуникира със самолет C-17, докато е бил в полет поради прекъсване на мрежата, въпреки че се разбира, че никога не е губила напълно контакт със самолета.

"Ние нанасяме удари по НАТО", пише в един от каналите си в Telegram хакерската група, която има за цел да попречи на военни и правителствени уебсайтове на страни, които подкрепят Украйна.

DDos се стремят да направят машина или мрежов ресурс недостъпни за потребителите чрез временно или неограничено прекъсване на услугите на хост, свързан към мрежа.

Официален представител на НАТО потвърди, че има кибератака, която доведе до прекъсване на уебсайта на Щаба на специалните операции на НАТО и други свързани уебсайтове за няколко часа.

Потвърждавайки атаката на хакерите, служител на НАТО коментира, че "киберекспертите на НАТО активно се занимават с инцидент, засягащ някои уебсайтове на НАТО. НАТО редовно се занимава с кибер инциденти и приема киберсигурността много сериозно".

Говорейки на пресконференция, свикана преди срещата на министрите на отбраната, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг добави, че алиансът е разположил допълнителни защитни мерки от неделя.

"По-голямата част от уебсайтовете на НАТО функционират нормално. Някои уебсайтове на НАТО все още имат проблеми с наличността, но нашите технически екипи работят за възстановяване на пълния достъп", каза той.

Повече от 33 000 души загинаха при земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари части от Турция и Сирия миналия понеделник. Очаква се жертвите да се увеличат.

Ръководителят на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс описа земетресението като "най-лошото събитие от 100 години в този регион" и прогнозира, че броят на жертвите може да се удвои.

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Нови данни за трагедията