Отгледаха човешка яйцеклетка в лаборатория, съобщи "Индипендънт". Човешки яйцеклетки с потенциал за оплождане на ембриони са отгледани в лаборатория за първи път. Това е пробив, който може да отключи бъдещето на терапиите срещу безплодие.

По време на лабораторните изследвания учените са успели да възпроизведат процеса, при който яйцеклетките съзряват в яйчниците.

Учените достигнали до откритието, използвайки тъкан от яйчник, взета при биопсия, това представлява напредък при ин витро терапията, при която зрели яйцеклетки се оплождат със сперматозоид и оплоденият ембрион се връща в женското тяло.

При новото откритие съзряването на яйцеклетката се извършва в лаборатория, което повишава перспективата за жените, които губят плодовитостта си.

"Ако можем да покажем, че тези яйцеклетки са нормални и могат да образуват ембриони, тогава има много приложения за бъдещи лечения", заяви главният автор на изследването, професор Евелин Телфер от MRC Център за репродуктивно здраве в Университета в Единбург.

Екипът му сега е съсредоточен върху "оптимизирането" на техниката и проверката на състоянието на ембрионите. Ако се окаже, че процедурата е ефективна, тя може да помогне на жени, които не реагират на ин витро и може да запази плодовитостта при пациенти с рак.