Наднорменото тегло и затлъстяването представляват риск за поява на сърдечни заболявания, въпреки че някои твърдения са противоположни. Това показва ново проучване, в което са участвали 300 000 души, цитирано от АФП.

Общоприето е, че наднорменото тегло увеличава риска от заболявания, но наскоро някои проучвания показват, че допълнителните килограми не съкращават живота на хората, особено на възрастните хора.

Няколко проучвания дори са достигнали до заключение, че човек може да се предпази от заболяване, ако е с наднормено тегло - твърдение, което се нарича "парадоксът на затлъстяването".

Но последното изследване, публикувано в журнала European Heart Journal, показва, че няма парадокс.

В него са участвали 296 535 британски граждани на възраст между 40 и 69 години в периода 2006-2010 г. Всички в изследването са били с добро здраве преди да се включат.

Авторите на изследването от Университета в Глазгоу са отчели Индекса на телесна маса. След това са проучили кой развива сърдечно-съдови заболявания.

Световната здравна организация счита, че човек с индекс, равен на 25-29,9 единици, е с наднормено тегло, а над 30 единици - затлъстяване.

Изследователският екип е установил, че рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава при индекс над 22-23.

Хора с индекс 22-23 имат най-ниския риск от заболявания.

При индекс над 22 рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с 13% на всеки 5 единици увеличение при жените и 4,3 при мъжете.

Откритията отхвърлят "парадокса на затлъстяването".

Колкото по-малко мазнини има в областта на талията, толкова по-малък е рискът от бъдещи сърдечно-съдови заболявания, заключават авторите.