Ролята на суперделегатите значително ще бъде намалена на бъдещи вътрешни избори за кандидат-президент на САЩ в Демократическата партия.

Това стана ясно след компромисно споразумение в комитета, подготвил правилата за провеждането на конвента на партията, съобщава АП.

Провалиха се усилията на поддръжници на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс да се прокарат поправки, които ще доведат до премахване или ограничаване властта на суперделегатите, след като не получиха одобрение на среща на комитета във Филаделфия. Но представители от кампаниите на Сандърс и Хилари Клинтън постигнаха споразумение за създаване на „обединена комисия”, който ще има задачата да ревизира процеса по номинация, включително промяна на правилата за суперделегатите.

21-членната комисия ще разгледа редица казуси, включително как да се подобри достъпът до така наречените „кокъси”  (caucuses - партийни събрания на активисти по щати) и как да се разшири обжалването в партията.

За суперделегатите препоръката на комитета е, че членовете на Конгреса, губернатори и други избрани официални представители трябва да останат като делегати, които не са заявили категорична подкрепа за кандидат, но другите делегати ще бъдат обвързани пропорционално спрямо резултатите от първичните избори в техния щат.

Ръководителят на кампанията на Сандърс Джеф Уевър одобри плана, заявявайки, че ще доведе до намаляване на суперделегатите с 2/3. Кампанията на Клинтън също изрази подкрепа за комисията.

Но все още всяка промяна за суперделегатите ще трябва да бъде одобрявана от комитета към партията. Доклад на комисията ще бъде подготвен до 1 януари 2018 година.

Демократите имат 713 суперделегати, предимно членове на Конгреса и на комитета към Демократическата партия. Клинтън води пред Сандърс със 602 суперделегати срещу 48. Общо с делегатите и суперделегатите Клинтън събира 2 807 гласа, а Сандърс – 1 894.

Следващата седмица ще се проведе конвентът на демократите, който се очаква официално да номинира Клинтън за кандидат-президент.