Коледните символи са неотменна част от духа на празника и имат много специално място в детските ни спомени. На дали знаем какъв е изначалният им смисъл?

"Нешънъл джиографик" тръгва към изворите - предания и притчи, за да ни срещне с древните послания на символите.


Камбанките

Когато се разнесла вестта за раждането на Исус, хората се отправили към Витлеем, за да приветстват новородения цар и да поднесат своите дарове.

Край пътя седяло малко сляпо момче и молело минувачите да го вземат със себе си, за да види и то младенеца Исус. Но никой не му обръщал внимание, всички го подминавали. Когато и последният човек преминал покрай момчето, а улиците утихнали, то чуло в далечината слаб звън на камбанки като тези, които закачали на животните. Момчето решило, че сигурно това са животните от обора, където е роден Исус, и последвало звука. Така звънът на камбанките му помогнал да намери пътя.


Елхата

Според една от легендите смърчът е бил плодно дърво в Райската градина. Всъщност той бил Дървото на живота, чиито листа изсъхнали и се превърнали в иглички, след като Ева откъснала забранения плод.

Друга легенда разказва, че прогоненият от райските градини Адам донесъл на земята клонче от дървото на доброто и злото със себе си. От това клонче по-късно пораснала ела.

Трета легенда казва, че от такова дърво е бил издялан Светият кръст, на който е бил разпнат Иисус.


Клонката имел

Едно овчарче било заспало в гората, но се събудило внезапно и видяло в небето ярка светлина. То много се изплашило и хукнало да бяга, излизайки на полето. Там чуло песента на ангелите и видяло много хора да вървят в една посока. Попитало ги къде отиват, а те му отговорили, че се е родил Божият син. Всеки носел подарък за бебето, а овчарчето нямало нищо.

Постепенно забавило ход и изпаднало в униние, защото не можело да отиде с празни ръце при малкия Иисус. Както вървяло умислено, овчарчето без да иска се уболо на някакви тръни.

Снимка 269808

Погледнало надолу и видяло зелена клонка. Взело я и продължило пътя. Когато стигнало до яслата, в която спял малкия Иисус, момчето поднесло своя скромен дар. От стискането на бодливата клонка обаче ръцете му се били изранили. Капките кръв паднали върху зелените листа и мигом се превърнали в красиви червени плодчета.


Захарното бастунче

Вкусното захарно бастунче с аромат на мента отдавна е символ на празника. Легендата разказва, че то било измислено от сладкар, който искал да направи сладкиш, който да напомня на хората за делата на Иисус. Той дълго мислил какви продукти да използва, за да стане сладкишът такъв, какъвто го бил замислил.

Накрая решил. Използвал карамел, който да покаже твърдостта на Иисус и силата на живота.

Извил сладкиша във формата на J - от Jesus, а и защото напомня пастирска тояга, а Иисус е почитан като пастир на народа.

Белият цвят показвал чистотата и липсата на грях, а широката червена ивица представлявала кръвта на Иисус, пролята за греховете на света.

Вкусът е ментов, тъй като напомня на аромата на исоп - ароматно растение от семейството на ментата, споменавано в Стария завет за пречистване и жертвоприношение.


Гирляндите

След като ангелите благословили елхата, някой случайно отправил поглед към тавана, където паяци били изплели странни паяжини. Те били толкова фини, че отдалеч приличали на сребърни дантели. Тогава малкия Иисус махнал с ръка и преобразил паяжините в красиви гирлянди и венци от злато и сребро. Оттогава те украсяват къщите и елхите в дните на празника.


Коледните топки по елхата

Във Витлеем живеел много беден уличен художник. Той си нямал нищичко и бил много тъжен, че няма какво да подари на малкото бебе, което всички искали да видят. От любопитство все пак отишъл и той да погледне новороденото.

Когато пристъпил към бебето решил, че като няма какво да му подари, поне може да го позабавлява малко. И започнал да жонглира с няколко топки. А бебето звънко се разсмяло. Ето защо всяка година хората по света украсяват елхите си с шарени топки, които да напомнят за сребърния смях на малкия Иисус.


Коледната звезда

В малко мексиканско село живеело момиче на име Алтея. На Бъдни вечер всички отишли на църква, носейки дребни подаръчета за Иисус.

Но Алтея останала у дома, защото била толкова бедна, че нямало какво да занесе. Била много тъжна.

И точно тогава пред нея се появил ангел, който й казал:

"Имаш прекрасен подарък за Иисус - това е твоята обич". След това я посъветвал да откъсне от растенията край пътя и да занесе букет от тях в църквата. "Ще видиш - твоят подарък ще бъде най-красив", обещал ангелът и отлетял.

Алтея изпълнила заръката и занесла своя букет в църквата. После свела глава и се помолила. В този миг растенията се преобразили в прекрасни цветя с тъмнозелени листа и алени цветове във формата на звезда. Така цветето станало символ на празника.