Новозеландски водолази извадиха шест тела край остров Уайт, където изригна вулкан и уби най-малко осем души. Издирват се още двама човека, предаде "Ройтерс".

Военен екип прекара четири часа на остров Уайт, за който специалистите твърдят, че все още има 50-60% шанс за друго изригване в следващите часове.

Шест от осемте тела на острова са били успешно извадени и откарани до морски патрулен кораб за прехвърляне в континента за идентификация на жертвите при бедствия, съобщи полицията на Нова Зеландия.

Екипът не е успял да извади останалите две тела заради екипировка.

14 загинали след изригването на вулкана в Нова Зеландия

14 загинали след изригването на вулкана в Нова Зеландия

Няма надежда за издирваните 8 изчезнали

Комисарят на полицията на Нова Зеландия Майк Буш заяви, че водолазни екипи са били разположени във водите около острова, което е известно още с името си на маори Whakaari, а друго въздушно търсене се очаква да бъде проведено по-късно днес.

От полицията потвърдиха, че търсенето все още не е приключило.

Припомняме, че вулканът изригна в понеделник, изхвърляйки пепел, пара и газове над острова. Сред 47-те души на острова по това време са австралийски, американски, немски, китайски, британски и малайзийски туристи.

Официалният брой на смъртните случаи е осем, тъй като телата на острова са класифицирани като изчезнали, докато официално не бъдат идентифицирани. Повече от две дузини хора са в болници в Нова Зеландия и Австралия, повечето с тежки наранявания от изгаряне.

Нова Зеландия започва криминално разследване за загиналите от изригналия вулкан

Нова Зеландия започва криминално разследване за загиналите от изригналия вулкан

Най-малко 27 ранени са с над 71% изгаряния и някои могат да починат от раните си