Разследващите откриха летателните апарати от самолет Bek Air, който се разби в Казахстан след излитане от летище в Алмати, съобщават световните агенции.

Самолетът Fokker 100 с 98 души на борда се е разбил в необитавана жилищна сграда малко след излитане, при което са загинали най-малко 12 души и са ранени 53, включително девет деца, съобщават властите.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан заявява, че осем души са загинали на място, двама са загинали по време на път към болницата и двама са починали в болницата. Седемнайсет от ранените са в критично състояние.

Пътнически самолет катастрофира след излитане в Казахстан
Обновена

Пътнически самолет катастрофира след излитане в Казахстан

Има жертви

Казахският вицепремиер Роман Скляр заяви, че "черните каси" на самолета - данните за полета и диктофоните в пилотската кабина в пилотажа са намерени на мястото на катастрофата.

"Спасителните работи на мястото на катастрофата продължават. Разследването е в ход", подчерта той. "Намерени са записващите данни за полетите и ще бъдат анализирани."

Разследващите все още не са посочили основна причина за катастрофата.

Няма пострадали българи при авиокатастрофата в Казахстан
Обновена

Няма пострадали българи при авиокатастрофата в Казахстан

При катастрофата загинаха най-малко 15 души

Шестнадесет линейки, десетки бригади и два неврохирургични екипа са участвали в реакцията на летището, заявиха служители, а специалисти долетяха, за да помогнат на пострадалите.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин изпрати телеграма от името на папа Франциск, в която той изпраща съболезнования на всички засегнати от катастрофата. 

Руският президент Владимир Путин каза на казахстанския лидер Касим-Джомарт Токаев, "Русия споделя мъката на загубилите свои роднини и близки приятели и се надява ранените да постигнат бързо възстановяване".

Токаев разпореди правителствената следствена комисия да бъде председателствана от премиера Аскар Мамин. Служители на авиацията в Казахстан спряха операциите на Bek Air и всички полети на Fokker 100 в цялата страна в очакване на резултатите от разследването.

Версиите за авиокатастрофата в Казахстан - пилотска грешка или техническа неизправност

Версиите за авиокатастрофата в Казахстан - пилотска грешка или техническа неизправност

Загинаха 12 души