Полицията в Киевска област съобщи, че два масови гроба с девет тела са били открити вчера в град Бородянка, северозападно от украинската столица, съобщава "Асошиейтед прес".

Началникът на областната полиция Андрий Небитов съобщи, че сред "цивилните, убити от руските окупатори", има две жени и един младеж.

"Искам да подчертая, че тези хора са цивилни. Руската армия преднамерено е разстрелвала цивилни, които не са оказвали никаква съпротива и не са представлявали никаква заплаха", посочи той.

По негови думи има признаци, че някои от жертвите са били измъчвани.

Всички тела са откарани в морги в областта за съдебномедицинско изследване.

Maxar пусна снимка на масов гроб от 31 март от Буча

Maxar пусна снимка на масов гроб от 31 март от Буча

Maxar отбелязва, че на кадри от църквата още от 10 март се виждат следи от изкопни работи

Преди седмица стана ясно, че международни експерти са открили доказателства, че Русия е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

След изтеглянето на руските войски от Буча по улиците на града са открити няколко десетки тела на цивилни. Украинските власти твърдят, че в града има масови гробове, в които са погребани стотици хора, убити по време на окупацията. Съществуват и многобройни свидетелства на местни жители, които съобщават за военни престъпления, извършени от руските военни, включително убийства, изнасилвания и грабежи.

Въпреки това Русия продължава да нарича съобщенията за масови убийства в Буча и други украински градове "фалшификати" и "постановки".

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна