Издирвателни екипи са открили втората "черна кутия" със записите в пилотската кабина в отломките на падналия пътнически самолет в Пакистан, обяви говорител на самолетната компания, цитиран от "Ройтерс".

Три месеца разследват самолетната катастрофа в Пакистан

Три месеца разследват самолетната катастрофа в Пакистан

97 загинаха, а двама по чудо оцеляха

Airbus A320 на Пакистанските международни авиолинии катастрофира в петък в жилищен квартал на пристанищния град Карачи. При инцидента загинаха 97 души, а двама оцеляха. Самолетът с полет PK8303 от източния град Лахор до Карачи падна на километър от пистата при втори опит за кацане.

"Издирването беше възобновено тази сутрин и гласовият рекордер беше открит в отломките. Гласовият рекордер от пилотската кабина ще помогне много при разследването", поясни говорител на авиопревозвача.

Пътнически самолет се разби в Пакистан
Обновена

Пътнически самолет се разби в Пакистан

Всички около 100 души на борда са загинали

Пътническите самолети обикновено имат две "черни кутии" - с техническите параметри от полета и със запис на разговорите в пилотската кабина. "Черната кутия" с техническите параметри вече е открита.

Пакистански представители и следователи от Airbus събират доказателства на мястото на катастрофата, за да установят причината за най-голямата самолетна катастрофа в Пакистан от години.

Според международните правила френски следователи от Бюрото за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация (BEA) се включиха във воденото от пакистанските власти разследване, защото 15-годишният самолет Airbus е произведен във Франция.

От бюрото отбелязаха в съобщение, че двете кутии ще бъдат анализирани в лабораторията им край Париж.

Разследващите ще се концентрират основно върху двигателите CFM56, след като пилотът е сигнализирал за проблем малко след първия неуспешен опит за кацане.

Двигателите са произведени от френско-американската компания CFM International, в която участват френската Safran и General Electric. Тя е сред водещите в производството на двигатели в авиационната индустрия.