Австралийски учени откриха отделен риф с височина над 500 метра - по-висок от нюйоркския небостъргач "Емпайър стейт билдинг" - в северния край на Големия бариерен риф.

"Подобен на острие" вертикален риф на около 130 км от Кейп Йорк, североизточният край на Австралия, е открит по време на упражнение за 3D картографиране на морското дъно, проведено от кораб, собственост на калифорнийския нестопански институт Schmidt Ocean.

Том Бридж от Университета "Джеймс Кук" и главен изследовател на експедицията уточни, че рифът е широк 1,5 км в основата си и се издига на половин километър до 40 метра от повърхността.

Това е първият голям отделен риф, открит в района от края на 19 век, когато седем други са открити в 150-километров участък от океана, допълва Бридж.

"Това е голям риф, за който не съм знаел", отбеляза той, цитиран от "Гардиън".

"Това, което подчертава откритието, е колко малко знаем за голяма част от океана, дори за Големия бариерен риф. Морският парк е 344 000 квадратни километра - по-голям от много европейски страни - и само около 6 или 7% от това са типични плитки рифове. Ние знаем повече за повърхността на Луната, отколкото знаем какво се намира в дълбините отвъд нашите крайбрежия", изтъква ученият. 

Отделни рифове са разположени на дъното на океана край континенталния шелф, но не са част от основното тяло на Големия бариерен риф.

Изглежда, че новооткритият риф няма много твърди корали в горната си част, но има "невероятно изобилие" от гъби, морски ветрила и меки корали, което показва, че районът е богат на хранителни вещества, пренасяни от силни течения.

Бридж заяви, че камерата на подводния робот, използван за изследване на рифа, е показала, че е дом на много рифови риби, включително мънички брадавици и сиви рифови акули.

Видеоклипът на откритието от робота, известен като SuBastian, беше излъчен на живо и публикуван в YouTube.

"Да се ​​картографира рифа не само в 3D детайли, но и да се види това откритие със SuBastian е невероятно", подчертава ръководителят на експедицията Роб Бийман.

Откритието вероятно ще доведе до години на проучване. Корабът на Института Schmidt Ocean, "Фалкор", е на едногодишно проучване на океаните, заобикалящи Австралия. Учените на борда на кораба планират да продължат да картографират северния Голям бариерен риф до средата на следващия месец.

Институтът съобщи, че по-ранни открития по време на пътуването включват най-дълго регистрираното морско същество, 45-метров сифонофор, в каньон край бреговете на Нингалу в северната част на Западна Австралия. Допълва се, че са открили десетки все още неописани видове, включително черен корал, гъби и морски скорпиони.