Учените са открили, че един изолиран район в Пиренеите, който е смятан за "девствена" и див е покрит с микропластмаса, съобщава БиБиСи.

Екип от университета "Стратклайд" и Тулуза прекарват пет месеца в района, който се намира на територията на Франция и Испания.

Те изчисляват, че всеки ден средно по 365 малки пластмасови фрагмента или влакна падат от въздуха на всеки квадратен метър земя.

Най-близкият голям град, Тулуза, е на около 120 километра.

Изследователите събират проби от това, което считат за незамърсена зона в югозападна Франция, на около около 4 км от най-близкото село.

Замърсяването с микропластмаси е абсолютно навсякъде на планетата

Замърсяването с микропластмаси е абсолютно навсякъде на планетата

Човекът "вижда сметката" на екосистемите

Пробите са анализирани, за да се установи дали малки пластмасови парчета, невидими за невъоръжено око и по-малки от пет милиметра, присъстват в планинската верига.

Не е известно колко далече може да стигне микропластмасата, но статията, публикувана в списанието Nature Geoscience, предполага, че фрагментите редовно са носени на почти 100 км.

Стив Алън, изследовател от университета "Стратклайд" коментира, че според изследването микропластмасите са транспортирани от вятъра.

"Това е поразително и тревожно, че толкова много частици са открити в Пиринеите. Това показва, че не само в градовете дишате това, но те могат да пропътува доста далеч от източниците си".

Микропластмасите се разпространяват и чрез летящите насекоми

Микропластмасите се разпространяват и чрез летящите насекоми

Неподозирана досега опасност за замърсяване на цялата екосистема

"Пластмасовите отпадъци са все по-глобален проблем и един от ключовите екологични предизвикателства, пред които сме изправени в световен мащаб."

Алън допълва, че изследователите все още не са определили пълното въздействие на микропластмасите, но че други експерименти предполагат, че те могат да доведат до промени в навиците на хранене и чифтосване при някои видове.

Микропластмасите, които са напълно невидими за невъоръжено око се откриват в океаните и водните животни.

Те са открити в чешмяна вода по целия свят и в някои от най-отдалечените места на земята, като проучванията показват, че дори са достигнали Антарктика.

Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър