Замърсяването с микропластмаси се разпростира върху целия свят според нови проучвания, показващи замърсяване на езерата и реките във Великобритания, в подземните води в САЩ и по поречието на река Яндзъ в Китай и средиземноморското крайбрежие на Испания, пише британският в. "Гардиън".

Известно е, че хората погълват малките пластмасови частици чрез храната и водата, но евентуалните здравни ефекти върху хората и екосистемите все още не са определени. В проучване в Сингапур е установено, че микропластмасите могат да съдържат вредни микроби.

Пластмасовите боклуци правят поразии в затънтени девствени места на Земята

Пластмасовите боклуци правят поразии в затънтени девствени места на Земята

Открити са в яйцата на птици

Новият анализ във Великобритания е установил замърсяване с микропластмаси във всички 10 проби от езера, реки и водохранилища. Повече от 1000 малки частици пластмаса на литър са били намерени в река Тейм, близо до Манчестър, която през миналата година беше разкрита като най-замърсеното място, тествано досега в световен мащаб. Дори в сравнително затънтени места като водопада Дохарт и Лох Ломонд в Шотландия са намерени две или три частици на литър.

"Беше поразително. Не очаквах да намерим толкова, колкото открихме", изтъква Кристиан Дън от Университета Бангор в Уелс, който е ръководител на научния екип, извършил изследването, като допълва: "Доста е депресиращо, че те бяха там в някои от най-емблематичните места на страната ни. Микропластмаси се намират абсолютно навсякъде, но ние не знаем опасностите, които могат да представляват. Няма смисъл да се обръщаме назад след 20 години и да казваме: "единствено бяхме осъзнали колко е лошо това". Трябва да наблюдаваме нашите води сега и трябва да мислим, като страна и свят, как можем да намалим зависимостта си от пластмасата."

В Индонезия откриха мъртъв кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

В Индонезия откриха мъртъв кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

Природозащитниците ужасени

В река Темза в Лондон е било установено, че има около 80 частици микропластмаса на литър, както и в река Кегин в Северен Уелс. Река Блекуотър в Есекс е имала 15 частици. Ълсуотър има 30.

Микропластмасата е доказано, че уврежда живота в моретата, когато морските обитатели я бъркат с храна, като е намирана във всеки морски бозайник, изследван в неотдавнашно проучване във Великобритания. Частици от микропластмаса са били разкрити през 2017 г. в чешмяна вода по целия свят, а през октомври, че са били консумирани от хора в Европа, Япония и Русия.

"Микропластмасите се откриват в нашите реки, в най-високите ни планини и в най-дълбоките ни океани", изтъква Джулиън Кърби, активист срещу пластмасите в неправителствената организация "Приятели на Земята", който е помагал за събирането на проби от вода за новото британско проучване. Той призова британските депутати да подкрепят законодателство "за драстично намаляване на потока от замърсяване с пластмаси, които разрушават околната среда".

ЕС забранява повечето пластмаси за еднократна употреба

ЕС забранява повечето пластмаси за еднократна употреба

Чинии, прибори за хранене и сламки за пиене

Изследване на Националния университет на Сингапур е установило повече от 400 вида бактерии на 275 частици микропластмаси, събрани от местните плажове. Те включвали бактерии, които причиняват гастроентерит и инфекции на рани при хората, както и такива, свързани с избелването на кораловите рифове.

Определени като по-малки от 5 мм като размер, микропластмаси също така са били намерени под земята във варовикови водоносни хоризонти в американския щат Илинойс на ниво от 15 частици на литър. Този вид подземни източници осигуряват около една четвърт от световната питейна вода.

Други неотдавнашни проучвания установиха микропластмаси в създания, живеещи по дъното на моретата и в утайки, взети от Северно море и Баренцово море. Високи концентрации са открити и в средното и долното течение на река Яндзъ и по средиземноморското крайбрежие на Испания.