Учени предупредиха за въздействието на замърсяването с пластмаса в най-чистите и девствени кътчета на планетата след откриването на химически добавки в яйцата на птици в сърцето на Арктика, пише британският в. "Гардиън".

Яйцата, снесени от северни буревестници на остров Принц Леополд в канадската част на Арктика, са показали положителен резултат за фталати, които нарушават действието на хормоните, и които са семейство от химикали, които се добавят към пластмасите, за да бъдат гъвкави. Това е първият път, в който тези химикали са били открити в яйца на птици в Арктика.

В Индонезия откриха мъртъв кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

В Индонезия откриха мъртъв кашалот, погълнал 6 кг пластмаса

Природозащитниците ужасени

Смята се, че замърсителите са се разтворили от пластмасови отпадъци, които птиците са погълнали, докато ловят риба, сепия и скариди в Ланкастър Саунд на входа на Северозападния проход. Птиците прекарват по-голямата част от живота си в хранене в морето, връщайки се към гнездата си само, за да се размножават.

Северните буревестници имат мазна течност в стомасите си, която изстрелват чрез повръщане по нашественици, които застрашават гнездата им. Учените смятат, че фталатите са намерили път в течността и оттам са преминали в кръвообращението и яйцата, които женските са снесли.

Дженифър Провенчър от Канадската служба за дивата природа изтъква, че е тревожно да се откриват тези пластмасови добавки в яйцата на птиците в такава девствена от човешко присъствие околна среда. Северните буревестници в Арктика имат тенденция да се натъкват на далеч по-малко пластмаса от други птици.

Учени откриха за пръв път пластмаса в човешки изпражнения

Учени откриха за пръв път пластмаса в човешки изпражнения

Превръщаме ли се бавно и полека в пластмасови човеци?

Тестовете на Провенчър са показали, че майките са предали смесица от замърсители на неродените си пилета.

"Това е наистина трагично", подчертала тя на среща на Американската асоциация за развитие на науката във Вашингтон, добавяйки: "Тази птица, от самото начало на своето развитие, ще има тези замърсители вътре в нея."