Изследователи в Амазонската джунгла са открили най-големия вид змия в света - огромна зелена анаконда, съобщава "Ройтерс".

По информация на сп. "Пийпъл" вълнуващото откритие е направено в тропическите гори на Еквадор, по време на снимки на научнопопулярна поредица на National Geographic с Уил Смит.

Видеоклип, разпространен в интернет, показва мащаба на тези дълги 6,1 метра влечуги, докато един от изследователите - нидерландският биолог Фрийк Вонк, плува до гигантски екземпляр, тежащ 200 килограма.

Досега се смяташе, че в дивата природа съществува само един вид зелена анаконда - Eunectes murinus. По-рано този месец обаче научното списание Diversity разкри, че новата "северна зелена анаконда" принадлежи на различен, нов вид - Eunectes akiyama.

"Трябваше да използваме анакондите като показателен вид за това какви щети са нанесени от нефтените разливи край Ясуни в Еквадор, тъй като добивът на петрол е изцяло извън контрол", обясни изследователят Брайън Г. Фрай.

Снимка 655742

Източник: YouTube/Screenshot

Фрай - австралийски професор по биология в Университета на Куинсланд, който почти 20 години изследва видовете анаконди, открити в Южна Америка, заяви, че откритието им позволява да покажат, че двата вида са се отделили един от друг преди почти 10 милиона години.

"Наистина удивителното обаче е, че въпреки тази генетична разлика и въпреки дългия си период на разминаване, двете животни са напълно идентични", посочи той.

Въпреки че зелените змии анаконда са много сходни на външен вид, те имат генетична разлика от 5,5%, което е изненадващо за учените.

"Това е невероятно голяма генетична разлика, особено като се има предвид, че ние се различаваме само с 2% от шимпанзетата", поясни Фрай.

По негови думи анакондите са невероятно полезни източници на информация за екологичното здраве на района и потенциалните въздействия върху човешкото здраве на нефтените разливи в региона.

Някои от змиите, изследвани в части от Еквадор, са силно замърсени от петролните разливи, а анакондите и рибите арапаима натрупват голямо количество от нефтохимическите метали, добави изследователят.

"Това означава, че ако рибите арапаима натрупват тези метали от нефтени разливи, консумацията им трябва да се избягва от бременни жени, точно както се избягват сьомгата и рибата тон в други части на света от страх от метилживак", коментира той.