Външни министри на страни членки на ЕС се съгласиха да не се налагат нови предварителни условия за съживяване на ядрената сделка с Иран. Те смятат, че Техеран и Вашингтон трябва да се върнат към цялостно изпълнение на споразумението без на този етап да е необходимо предоговаряне, пише "Гардиън".

Иран строи подземен ядрен обект във "Фордо"

Иран строи подземен ядрен обект във "Фордо"

Ислямската република публично не признава за новото строителство във "Фордо"

Тази стъпка премахва една от потенциалните пречки пред Иран да се върне към изпълнение на съществуващото споразумение, ако американците отменят санкциите и изпълняват резолюциите на ООН.

Великобритания смята, че въпросът за удължаване на споразумението не трябва да бъде повдиган, докато не бъде постигнат значителен напредък в убеждаването на САЩ и Иран да се върнат към изпълнение на сделката.

Рохани: Иран е много щастлив, че "терористът" Тръмп си тръгва

Рохани: Иран е много щастлив, че "терористът" Тръмп си тръгва

Не, не сме, но сме много щастливи да видим, че Тръмп си отива

Външните министри на Франция, Германия, Великобритания, Иран, Китай и Русия се събраха за първи път за година и приветстваха вероятността САЩ да се върнат към сделката след едностранното си оттегляне през 2018 г.

Германският външен министър Хайко Маас призова Иран да се възползва от възможността, която администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън ще осигури.

Той подчерта пред журналисти в Берлин, че през следващите седмици и месеци ще се реши дали споразумението може да бъде спасено.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че е важно Иран да не продължава с действията, които нарушават ангажиментите на страната към споразумението.

Но най-голямото развитие е, че Франция, Германия и Великобритания са съгласни да се изчака с провеждане на разговори за удължаване или разширяване на споразумението. Това улеснява относително бързо съживяване на ядрената сделка.

Иранските лидери обявиха, че ще подновят спазването на сделката в рамките на часове, ако САЩ отменят санкциите.