Правителството на Южна Корея понесе жестоки критики, след като съобщи, че са открили човешки останки в потъналия ферибот "Севол", но няколко часа по-късно властите се коригираха, че откритите кости са на животни, съобщава "Франс прес".

Откриха човешки останки в потъналия южнокорейски ферибот

Откриха човешки останки в потъналия южнокорейски ферибот

Ще им правят ДНК-анализ

През последните дни азиатската държава проведе операция по изваждане на потъналия на 16 април 2014 г. ферибот. При инцидента преди 3 г. загинаха повече от 300 души, предимно ученици.

Телата на 9 пътници от ферибота все още не са открити. Това са двама учители, четирима ученици и трима пътници.

Местни вестници пишат, че роднините на изчезналите са преминали през "рая и ада" и обвиниха морското министерство в безразсъдство.

Изваждат ферибота "Севол", отнел 304 живота

Изваждат ферибота "Севол", отнел 304 живота

Във ферибота е имало предимно деца на ученическа екскурзия

Вчера морското министерство заяви, че работници са открили човешки останки и "подозират, че са на една от изчезналите жертви". Обаче пет часа по-късно министерството обяви, че намерените седем останки са част от животинска кост.

Позовавайки се на съдебно-медицинска експертиза, местната агенция "Йонхап" отбеляза, че са открити крака на прасе.

Днес на главната си страница вестник Hankook Ilbo пише: "Морското министерство нанесе двоен удар на роднините".

Роднините на изчезналите хора трябваше да преминат през рая и ада, след като правителството безразсъдно направи важно съобщение без да провери основните факти, добави изданието.

Представител на правителството поясни пред вестник Chosun Ilbo, че костите са били в тиня и не са успели да ги разпознаят преди експертите да пристигнат. Никога не сме си представяли, че могат да бъдат от животно, добави източникът.

Разследването заключи, че инцидентът е предимно вследствие на човешка грешка.