Трансатлантическите отношения между ЕС и САЩ са "най-важният политически приоритет".

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на неофициалната среща на върха на съюза в Малта.

ЕС финансира Либия да възпира мигрантския поток през Средиземно море

ЕС финансира Либия да възпира мигрантския поток през Средиземно море

Евролидерите съгласуваха план от 10 точки

"Обсъдихме бъдещето на Европа по време на обяда ни. Развитието на международната ситуация ни припомня колко важно е да има силен ЕС. Трансатлантическото сътрудничество остава абсолютен приоритет, защото и досега е ключов стълб на свободния свят. В същото време ние знаем, че днес нямаме друг избор освен да се доверим на собствените си сили", обясни Туск.

Той иначе разкри, че лидерите на страните членки са постигнали съгласие за незабавно прилагане на мерки, които ще помогнат за намаляване на незаконната имиграция.

"Ние ще обучаваме, оборудваме и подпомагаме либийската брегова охрана, за да спира трафикантите на хора", поясни той и добави, че ще се разширят спасителните и издирвателни операции.

ЕС също ще предостави икономическа помощ на Либия, за да се подобри ситуацията в северноафриканската страна, стана ясно още от думите му.

Междувременно Туск обяви, че е готов да продължи мандата си като председател на ЕС, който изтича в края на май.

"След като разговарях с много лидери, които изразиха подкрепата си, информирам ви, че съм готов да продължа работата си. Но това ще зависи от решението на всички държавни ръководители и правителствата", обяви Туск на пресконференцията.

Туск е председател на Европейския съвет от 2015 г. 

Снимка 276934

Източник: ЕПА

В същото време германският канцлер Ангела Меркел приветства изявления на премиера на Великобритания Тереза Мей, че Лондон иска силна Европа.

"Радостна съм, че Тереза Мей заявява, че иска силна Европа", заяви канцлерът на пресконференция след срещата на върха.

"Зависи от нас, 27-те, да определим колко силна, колко добра и взискателна да бъде Европа и как ние разрешаваме проблемите си, и Германия иска да бъде част от това", поясни тя.