Сирийските военни са използвали хлор срещу населението в северната провинция Идлиб, както и в близост до Дамаск, според неофициална информация, цитирана от Дойче веле.

Правозащитници от Сирийската обсерватория за човешките права и представители на хуманитарната организация "Белите каски" съобщиха за многобройни жертви сред цивилното население вследствие на химически атаки.

"Ако се установи, че сирийската армия отново е използвала химическо оръжие, това отвратително действие би било брутално нарушение на моралните и правните ангажименти за неупотреба на такова оръжие", се казва в изявление на германското външно министерство

Междувременно постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр заяви, че няма съмнение, че режимът в Дамаск методично използва химически оръжия.

Сирия обяви за "лъжи" твърденията, че използва химически оръжия

Сирия обяви за "лъжи" твърденията, че използва химически оръжия

Отговори на нападките на САЩ

Информационните агенции съобщават и за масирани бомбардировки на руските военни срещу провинция Идлиб, след като там беше свален с ракета руски Су-25. Москва призна, че е засилила въздушните атаки срещу "района, откъдето е изстреляна ракетата". От Кремъл обаче твърдят, че са нанесени удари срещу въоръжени формирования, докато данните на правозащитниците сочат, че са бомбардирани домове на граждани и болници, както и че има множество убити и ранени сред цивилното население.