Руският историк Юрий Дмитриев, оправдан по обвинения в детска порнография, отново е задържан. Това съобщи адвокатът му пред АФП.

Дмитриев проучва дейността на ГУЛАГ.

Стотици руснаци почетоха жертвите на сталинисткия терор в Москва

Стотици руснаци почетоха жертвите на сталинисткия терор в Москва

По време на терора над 40 000 души са екзекутирани само в Москва

Дмитриев е задържан в сряда "във връзка с ново криминално дело", каза адвокатът му Виктор Ануфриев. Адвокатът добави, че днес съд в Северозападна Русия, където историкът живее, се очаква да реши за мярката за неотклонение.

От десетилетия 62-годишният Дмитриев работи по откриването на масови гробове с избити хора по време на управлението на съветския лидер Йосиф Сталин.

Активисти алармират, че историкът е преследван от властите, за да му попречат да разкрива подробности за една от най-мрачните страници от историята на Русия.

Дмитриев остана повече от година в ареста. През април съдът го оправда по обвинения в детска порнография. Според активисти това е изключително рядка победа в страна, където съдиите обикновено изпълняват исканията на прокуратурата. Но историкът беше признат за виновен по обвинения в притежание на огнестрелно оръжие. Той беше освободен при условие, че ограничи движението си през следващите 3 месеца.

Ануфриев обясни, че изглежда новият случай е свързан със стари обвинения в сексуален тормоз.

Държавната телевизия НТВ съобщи вчера, че Дмитриев планира да избяга в Полша. Адвокатът му отхвърли информацията, пояснявайки, че историкът дори няма задграничен паспорт.

От неправителствената организация "Хюман райтс уоч" алармираха, че Русия е изправена пред най-тежката криза със спазването на правата на човека от съветската ера.