В центъра на Москва се събраха руски граждани, за да почетат жертвите на репресиите по време на режима на Йосиф Сталин. Мнозина от руснаците призоваха за освобождаването на арестуван активист, който разследва масовите гробове, информира АФП.

На ежегодното събитие, организирано от една от най-старите в страната правозащитни организации "Мемориал", се събраха стотици руснаци. Те прочетоха списък с имената на хора, избити по време на управлението на Сталин.

Руските власти задържаха активиста Юрий Дмитриев, ръководител на "Мемориал" в Карелия, Северозападна Русия. Той разследва масови гробове с жертви от сталинисткия терор.

"Свобода за Юрий Алексеевич Дмитриев", скандираше единият от участниците на събитието.

"Повтаря ли се историята", попита друг.

61-годишният активист беше задържан през 2016 г. Дмитриев е обвинен в създаване на порнография, което той категорично отрича. Активистът може да получи 15 г. затвор, ако бъде осъден.

Негови поддръжници твърдят, че случаят е опит на властите да запушат устата на прям историк.

Днешната церемония "Връщане на имената" е специална през тази година, тъй като Русия отбелязва 100 г. от Руската революция през 1917 г.

Млади и възрастни хора четяха списъка с имената.

"Пьотр Иванович Марков, 57 г., свещеник в църква в село Малаховка, екзекутиран на 21 февруари 1938 г.".

"Дмитрий Александрович Самгин, 19 г., студент по история в Московския държавен университет, екзекутиран на 10 декември 1937 г.".

"Ян Янович Ковалски, 40 г., часовникар, екзекутиран на 18 ноември 1930 г.".

Според "Мемориал" по време на терора над 40 000 души са екзекутирани само в Москва.

Церемонията идва ден преди Деня на възпоменание за жертвите на политическите репресии при Борис Елцин.